Miljöpartiet vill ta krafttag för att bevara ängs- och betesmarker

Debatt. Att bevara ängs- och betesmarkerna är att bevara ett kulturarv. Det är dessutom en viktig åtgärd för att skydda de växt- och djurarter som är knutna till kulturlandskapet.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-09-14 16:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Igenväxande betesmarker blir en allt vanligare syn.

Detta samtidigt som många lantbrukare konfronteras med lönsamhetsproblem.

Att bevara ängs- och betesmarkerna är att bevara ett kulturarv. Det är dessutom en viktig åtgärd för att skydda de växt- och djurarter som är knutna till kulturlandskapet.

Vi behöver därför stärka incitamenten för att bevara ängs- och betesmarker vilket också gynnar lantbrukare och bidrar till en levande och attraktiv landsbygd.

Ängs- och betesmarkerna förser oss med viktiga ekosystemtjänster som kolinbindning och pollinering och de bidrar till ett estetisk tilltalande landskap. Vi behöver ta krafttag för att vända utvecklingen för ängs- och betesmarkerna. Lantbrukarens roll som landskapsvårdare måste lyftas fram.

Miljöpartiet arbetar för att:

- Ta ett helhetsgrepp om fortsatt skötsel av ängs- och betesmarker i en nationell ängs- och betesplan. Jordbruksverket bör få i uppdrag att ta fram planen och den bör innehålla åtgärder för att öka betesdriften samt ett arealmål för ängs- och betesmarker.

- Höja den ekonomiska ersättningen till lantbrukare för skötsel av ängs- och betesmarker inom landsbygdsprogrammet. I synnerhet behövs höjd ersättning till skogsbete och mosaikbetesmarker.

- Driva på för att andra EU-länder ska införa beteskrav i lagstiftningen.

- Driva på för högre, enklare och effektiva ersättningar för skötsel av äng- och betesmarker vid nästa översyn av den gemensamma Europeiska jordbrukspolitiken.

- Satsa på gröna beredskapsjobb i form av restaurering och naturvårdande skötsel av våra ängs- och betesmarker.Förstärka uppdraget till centrala statliga myndigheter – till exempel Trafikverket, Svenska kraftnät och Havs- och vattenmyndigheten – att arbeta med naturvårdande skötsel kring infrastrukturmiljöer, till exempel järnvägsspår, hamnar, vägrenar och kraftledningsgator, eftersom dessa i dag hyser en hel del arter som traditionellt är knutna till ängs- och betesmarker.

- Införa krav i djurskyddslagstiftningen om att även tjurar och tjurkalvar ska få beta ute.

- Utreda hur vilda djurs bete kan komplettera tamdjurens bete i till exempel skyddade områden.

Med dessa åtgärder ser vi att den nedåtgående trenden för ängs- och betesmarker kan vändas – samtidigt som lantbrukare gynnas.

Stina Bergström(MP)

riksdagsledamot för Värmlands län och miljöpolitisk talesperson

Emma Nohrén(MP)

riksdagsledamot för Västra Götalands läns och landsbygdspolitisk talesperson

undefined