Miljö och ekonomi hänger ihop, även när det gäller järnsand

Debatt. Vi delar uppfattningen att jobb, företagande och miljö ska gå hand i hand. Vi tror att Skellefteå kan bli mycket bättre på att ta vara på de möjligheter som finns i återvinning och energieffektivisering. Att på ett ansvarsfullt sätt göra det möjligt att använda järnsand är ett steg på den vägen.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2017-02-22 10:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå kommun har många företag som gör sitt bästa för att skapa jobb genom uppfinningsrikedom och som hushåller med jorden resurser genom återvinning eller energieffektivitet. Det är vi mycket glada för.

Tyvärr misslyckas kommunen ibland med att understödja de bästa miljövalen. Så är det med järnsanden. Men det vill vi i Centerpartiet, i Kristdemokraterna, i Liberalerna och i Moderaterna ändra på.

Järnsand är en biprodukt som kommer från metallproduktionen vid Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Den metallframställning och elektronikåtervinning som sker där förutsätter användningen av slagg. Använt slagg omvandlas i processen till järnsand.

Kommunen prövar ansökningar om användning av järnsand som fyllnadsmaterial vid markberedning och byggen utifrån uppfattningen att det är ett avfall.

2013 konstaterade mark- och miljödomstolen att den järnsand som framställs vid Boliden Rönnskär ska ses som en biprodukt. Sedan dess har vare sig de faktiska omständigheterna eller rättsläget förändrats.

Vid miljöprövning pekar lagen ut stora skillnader i hur avfall respektive biprodukter bedöms. Avfall prövas utifrån vad det innehåller, biprodukter utifrån vad det utsöndrar. Det gör att bedömningen av avfall är mycket strängare – även om materialet i praktiken har goda egenskaper.

Så är fallet med järnsand. Det innehåller i och för sig giftiga ämnen, men det utsöndrar oerhört lite av dessa.

Problemen med denna situation är många. För det första måste järnsanden förvaras någonstans. Det är i sig en miljöfråga. För det andra måste andra material användas som fyllnadsmassor. Dessa hämtas från naturen, i regel som bergkross. Den hanteringen är en naturförstöring i sig.

När sådant material användas urlakar det i sin tur samma, eller en större mängd giftiga ämnen jämfört med järnsand. I Skellefteå kommuns tillståndsprövning bedöms dock bergkross utifrån de mildare krav som gäller för produkter.

För det tredje är det ett stort problem för Rönnskärsverken att de inte blir av med järnsanden. Om de inte kan bli det måste de tänka om och ändra produktionen i Skelleftehamn. Det innebär att det kan bli färre arbetstillfällen där i framtiden.

Vi kräver att Skellefteå kommun i framtiden ska betrakta järnsand som en biprodukt.

Vi delar uppfattningen att jobb, företagande och miljö ska gå hand i hand. Vi tror att Skellefteå kan bli mycket bättre på att ta vara på de möjligheter som finns i återvinning och energieffektivisering. Att på ett ansvarsfullt sätt göra det möjligt att använda järnsand är ett steg på den vägen.

Charlotta Enqvist

gruppledare för Kristdemokraterna i Skellefteå

Carina Sundbom

gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå

Johan Söderberg(M)

t f oppositionsråd

Andreas Westerberg

gruppledare för Liberalerna i Skellefteå

2013 konstaterade mark- och miljödomstolen att den järnsand som framställs vid Boliden Rönnskär ska ses som en biprodukt.

undefined