Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner och -regioner bildades 1999. Målsättningen var och är att fastighetsbeskattningen på vattenkraftsanläggningar ska ske där värdena uppstår.
I dag är skatten statlig. Taxeringsvärdet på dessa enheter ligger på cirka 200 miljarder kronor. Beskattningen är på 2,8 procent vilket innebär att cirka 5,5 miljarder går direkt in i statskassan. Kommuner och regioner kan söka så kallade bygdemedel om cirka 125 miljoner kronor/år, en spottstyver i sammanhanget.
90 procent av vattenkraften kommer från de sju skogslänen, alltså Norrland plus Värmland och Dalarna.
Vattenkraftsutbyggnaden som skett under 1900-talet har lagt stora markområden under vatten. Gårdar och hela byar har fått flyttas, jakten och fisket har försämrats, samerna har fått stora problem med renflyttningen och ledningsgator skär igenom vår natur.
Under utbyggnadstiden behövdes mycket arbetskraft. Infrastruktur, omsorg, skolor och vård byggdes upp av samhället.
I dag finns i stort sett inga arbetstillfällen kring vattenkraften kvar i våra bygder, men problemen efter en gången tid finns kvar. Medan Sveriges befolkning ökat med cirka 1,3 miljoner invånare sedan 1985 har skogslänen minskat med 75 000 invånare.
Lanthandlarna försvinner, skolor läggs ner, bensinstationer klappar igen. Kommunikationerna försämras, bilen är oumbärlig – trots ökade energipriser. Sjukvården glesas ur. Uttrycket ”Hela Sverige skall leva” skallar illa.
I Sverige har vi ett så kallat kommunalt utjämningssystem, som skulle göra att vi skulle kunna ha i stort sett samma kommunalskatt i hela landet. Detta system fungerar inte som det var tänkt, skatteskillnaderna är stora.
Den lägsta kommunalskatten ligger i dag på 17,12 kronor medan den högsta på 23,85. En skillnad på 6,73. Skogslänen har en något lägre landstingsskatt än övriga landet. Lägger man ihop kommunal- och landstingsskatten för de sju nordligaste länen beskattas vi med 1,90 kronor mer än övriga landet.
Det betyder att 1,7 miljoner invånare i dessa län betalar nästan sju miljarder kronor mer i skatt än människor i övriga landet. Är det någon som tycker att detta känns rättvist? Lägg därtill att vi tjänar betydligt mindre i norra Sverige. Vi bränns i båda ändar.
Sverige skiljer sig från de flesta länder inom EU i den här frågan. I bland annat Danmark, Finland, Island, Frankrike, England, Tyskland och Österrike är beskattningen kommunal. Endast Grekland och Sverige har statlig beskattning.
Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner och -regioner arbetar för att vi ska få rättvisare levnadsvillkor i norra Sverige.
Vi vill att staten utreder vad ett nytt skattesystem, som gör att vattenkraften beskattas där värdena uppstår skulle innebära.
Ingvar Persson
ordförande i Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner och -regioner
1,7 miljoner invånare i de sju nordligaste länen betalar nästan sju miljarder kronor mer i skatt än människor i övriga landet.