Miljardaffär utan trygghet för de anställda

Debatt. En primär förutsättning för att kunna bedriva kollektivtrafik med god kvalitet är att de anställda känner sig trygga. Men så är det inte i dag.

Not Found2016-01-16 20:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fackförbundet Kommunal vill att ansvariga politiker tar ett större ansvar för de tjänster som man upphandlar. Det gäller särskilt villkoren för de anställda. Genom att ge personalen rimliga förutsättningar att göra ett bra jobb lägger man också grunden för god kvalitet i välfärden.

Detta ämne är just nu högaktuellt inom kollektivtrafiken i Norrbotten som i stora delar snart ska upphandlas.

För Kommunal är det självklart att värna trafiken. Kollektivtrafik är ett bra och säkert sätt för medborgarna att förflytta sig. Att resa kollektivt är även miljövänligt och hjälper till att utjämna skillnader mellan medborgare eftersom möjligheten att välja var man ska bo i hög grad beror på ens ekonomiska förutsättningar.

Att ha en tillgänglig kollektivtrafik innebär att man har större möjlighet att ta sig till och från jobbet utan att vara tvungen att skaffa bil. Det är dyrt att ha bil och långt ifrån alla har råd att ta körkort. Bensinpriserna gynnar inte heller bilkörning.

En välfungerande kollektivtrafik medför även att människor inte blir isolerade utan kan transportera sig i vardagen. Kollektivtrafik skapar tillväxt.

En primär förutsättning för att kunna bedriva kollektivtrafik med god kvalitet är att de anställda känner sig trygga. Men så är det inte i dag. Om det sker ett byte av entreprenör blir alla anställda av med jobbet och tvingas söka om sina tjänster hos det nya företaget.

I många fall innebär det att erfarna chaufförer plötsligt blir provanställda för att utföra ett arbete man gjort i tiotals år. Det är en ovärdig och alldeles onödig ordning. Det är nämligen fullt möjligt att i upphandlingen ställa krav på att personalen ska följa med till det nya företaget. Om bussföraryrket ska kunna kallas för ett framtidsyrke krävs det att politiker och arbetsgivare skapar bättre förutsättningar.

Kommunals medlemmar inom trafiken är stolta över sitt yrke. De ska inte bemötas med en gäspning och ointresse när de beskriver sin otrygga arbetssituation. Det måste finnas en tydligare politisk vilja.

Kravställning på villkor enligt kollektivavtal samt övertagande av personal inom läns- och lokaltrafik är verklighet i Region Västerbotten, Region Dalarna, Kalmar och Umeå kommuner. Där har politikerna fattat kloka beslut som skapar trygghet för både anställda och medborgare.

Inte vill väl Norrbottens politiker mindre än så?

Zara Leghissa avdelningsordförande Kommunal Norrbotten 18541247

Läs mer om