De senaste 20 åren har den svenska livsmedelsproduktionen minskat inom många viktiga områden. En utveckling som vi socialdemokrater är fast beslutna att vända.
Genom en bred överenskommelse mellan sju av riksdagens åtta partier kommer vi att få en livsmedelsstrategi som ska öka den svenska matproduktionen.
Med den överenskommelsen på plats kan Sveriges lantbrukare, livsmedelsindustrin och alla de konsumenter som vill äta mera svenskt, vara säkra på att det kommer att finnas mer svensk mat att lägga på tallrikarna både i Sverige och runt om i världen.
Den 20 juni fattade riksdagen beslut om den nya livsmedelsstrategin för mer svensk mat. Regeringen har redan fattat beslut om ett 20-tal åtgärder som ska stärka den svenska livsmedelssektorn, och öka konkurrenskraften och lönsamheten, och fler satsningar är på gång.
Totalt satsar regeringen en ”matmiljard” på att öka livsmedelsproduktionen. Detta är viktigt för att skapa fler jobb på svensk landsbygd.
Efterfrågan på ekologiska varor är större än det som produceras. Det är därför viktigt att ge svenska livsmedelsproducenter möjlighet att möta behovet. Regeringen har därför satt ett mål om att 30 procent av svenskt jordbruk ska vara ekologiskt 2030 och genomför åtgärder för att möjliggöra denna omställning.
Alla måste samarbeta för att nå målen. Vinsterna är många; bland annat fler jobb i hela Sverige och med det en levande landsbygd.
Vi ser att det finns goda möjligheter att öka försäljningen av svensk mat. Svenska produkter håller hög kvalitet. Vi har ett djurskydd i världsklass, låg användning av antibiotika och vi har jämfört med många andra länder en betydligt klimatsmartare livsmedelsproduktion.
Men den vattenbrist, och den torka, som vi sett de senaste somrarna i Sverige verkar tyvärr bli allt vanligare. Grundvattennivån påverkar dricksvattenförsörjning, jord- och skogsbruk, industri och turism. Därför presenterar den socialdemokratiskt ledda regeringen också en satsning på att förbygga torka.
Som en del i detta arbete satsar regeringen 200 miljoner kronor inför höstens budgetproposition, inriktat på att förebygga torka och att fördjupa kartläggningen av våra grundvattenresurser. Mera vatten ska kunna magasineras och hållas kvar i markerna genom att i större utsträckning restaurera och anlägga våtmarker.
Kunskapen om grundvattenresurser i utsatta områden behöver öka för att kommuner och ansvariga myndigheter ska kunna vidta relevanta åtgärder. Rent dricksvatten är en grundläggande förutsättning för liv, hälsa och livsmedelsproduktion i hela vårt land.
Nu vänder vi utvecklingen, mera svensk mat kräver också rent vatten.
Isak From(S)
riksdagsledamot för Västerbottens län och ledamot i miljö- och jordbruksutskottet
Totalt satsar regeringen en matmiljard på att öka livsmedelsproduktionen. Detta är viktigt för att skapa fler jobb på svensk landsbygd.