Medicinsk forskning kan rädda liv

Många liv kan räddas om nya behandlingar och medicinska framsteg används i vården.

Not Found2013-02-18 21:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mellan 2008 och 2011 avled 384 personer i Västerbotten i sjukdomar som hade varit möjliga att påverka genom olika medicinska insatser. Det framgår av SKL:s och Socialstyrelsens ”Öppna jämförelser”. Många liv kan räddas om nya behandlingar och medicinska framsteg används i vården. Därför krävs en nationell strategi för medicinsk forskning och dess tillämpning, som förankras och genomförs såväl nationellt som regionalt.

På senare tid har regeringspartierna och oppositionen insett behovet av ökade satsningar på medicinsk forskning och innovation i vården. Såväl vice statsminister Jan Björklunds (FP) Forsknings- och innovationsproposition som Annie Lööfs (C) innovationsstrategi och Stefan Löfvens (S) nya förslag om innovationsråd är viktiga initiativ. Nästa steg borde vara en konkret strategi för medicinsk forskning och dess tillämpning.

Många beslut som rör folkhälsan tas på regional nivå. En strategi som syftar till att medicinska framsteg så snabbt som möjligt ska komma befolkningen tillgodo, och som uppmuntrar företag att utvecklas eller flytta till Sverige, måste därför förankras och genomförs även regionalt. Strategin bör skapas i samarbete mellan aktörer inom akademi, vård och näringsliv på flera nivåer. Regionala cancercentra är goda exempel på specialiserade behandlingscentra, där sjukvård, forskning och kliniska studier samordnas. De föreslagna regionala innovationsråden bör verka för gemensamma nationella mål.

Som ett första steg på väg mot en nationell strategi har Forska Sverige tagit fram prioriterade åtgärdsförslag: - Satsa på nationella databanker och kvalitetsregister. Regeringen bör säkerställa att nationella databanker och kvalitetsregister vidareutvecklas för att möjliggöra forskning och uppföljningsstudier av behandlingar. Landstingen bör använda registren till kvalitetsmätningar inom vården.

- Skapa specialiserade behandlingscenter. Regeringen bör satsa på ett antal ”Centers of Excellence” där utvalda universitet och landsting i olika regioner går ihop med gemensamt fokus på kritiska sjukdomar och även bildar en gemensam kontaktpunkt för företagssamarbete.

- Upprätta en nationell portal. Regeringen bör i samråd med vården, akademin och företag ta initiativ till en gemensam it-plattform för rapportering av kliniska prövningar så att patientunderlag kan delas mellan olika regioner.

En samlad strategi för medicinsk forskning och dess tillämpning bör gå över departementsgränser och ledas av statsministern. Men kännedomen om de lokala förutsättningarna är avgörande och därför behövs också ett stort engagemang av aktörer på regional nivå. Kunskapen om vården, forskningen och företagen i Västerbotten finns inte i Stockholm – utan i Västerbotten.

Anna Nilsson Vindefjärd

generalsekreterare för Forska Sverige