Den senaste matlådeskandalen i Skellefteå är en sorglig historia, tyvärr inte helt ovanlig, det sker även i andra kommuner.
Ytterst handlar det om en skrämmande brist på medmänsklig hänsyn vars främsta syfte är att spara pengar.
Kan man tänka sig att politikerna skulle utsätta någon annan grupp än de äldre för samma behandling?
När kommunalpolitiker erbjuder ”svältkost” till de äldre är det lätt att hålla med branschorganisationen ”Kost & näring”, som kräver lagstiftning om en hög lägstanivå för den måltidskvalitet som kommunerna ska garantera alla äldre inom omsorgen.
Krav som även Livsmedelsverket ställt sig bakom och menar att den enskildes önskemål i högre grad måste få styra vad som serveras.
Sambandet mellan kosthållning och hälsa borde inte vara okänt för Skellefteås kommunalpolitiker och tjänstemän. Med hög ålder och sjukdom följer ökad risk för undernäring. Varje dag riskerar i genomsnitt 41 äldre i Sverige att dö av undernäring. Trots att det finns omfattande kunskap om vad de bör äta för att hålla sig friska.
I motsats till vad många tror har äldre ett lika stort, eller till och med ett större behov av näringsämnen än man haft tidigare i livet.
Samhällets kostnader för undernäring uppgår till miljardbelopp samtidigt som resurserna för att förebygga och behandla är kraftigt underdimensionerade.
Förebyggande insatser ger inte bara bättre livskvalitet utan sparar vårddygn, motverkar depressioner och minskar behovet av läkemedel. Likväl är bristen på helhetssyn slående. En enskild åtgärd som ses som besparing riskerar i slutändan att kosta samhället betydligt mer när notan för sjukvården kommer.
Politikerna i Skellefteå tycks ha påfallande låga matambitioner för äldre samtidigt som tv-kanalerna översvämmas av överdådiga matprogram som visar vilka läckerheter vi andra ska inta i vacker miljö och i goda vänners lag.
Men för många äldre ser verkligheten annorlunda ut. Dagarna kännetecknas av passivitet och brist på social samvaro, ensamhet och sorg tär på aptiten.
Gemensamma måltider blir därför ett socialt stimulerande avbrott som visat sig vara rena hälsokuren och ett steg mot en bättre hälsa. För en måltid är så mycket mer än bara maten på tallriken.
Det står klart att det är dags för ett ordentligt matlyft inom äldreomsorgen i Skellefteå. Dessa fem konkreta åtgärder vore en bra början:
- Återkommande utbildningar för berörda politiker och personal i grundläggande kost- och näringsfrågor.
- Satsa på närproducerade råvaror som tillagas lokalt.
- Regelbundna och individuella matgenomgångar om matens kvalitet.
- Mat som levereras till hemmet ska intas i närvaro av personal.
- Satsa på förebyggande hälsobesök i hemmet för att bland annat upptäcka undernäring.
Jöran Rubensson
expert i utredningen om nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen och tidigare ordförande i Sveriges pensionärers riksförbund (SPRF)
Gemensamma måltider blir ett socialt stimulerande avbrott som visat sig vara rena hälsokuren och ett steg mot en bättre hälsa.