Skellefteå kommun, precis som övriga kommuner i Sverige, står inför stora utmaningar när det gäller efterfrågan på bostäder. Om inte Skellefteå kan erbjuda bostäder kommer det att påverka den ekonomiska utvecklingen – bland annat genom ökad utflyttning och färre företagsetableringar.
Merparten av flerbostadshusen i Skellefteå är byggda i betong eller betongstomme. Betong är ett robust och långsiktigt hållbart material. Betong brinner inte, möglar inte och kan återvinnas till hundra procent.
Trots detta har flera svenska kommuner argumenterat för att man ska minska användningen av betong till fördel för andra byggmaterial. Skellefteå har gått så långt att man antagit en strategi när det gäller användningen av byggmaterial och pekat ut och prioriterat ett material och på det sättet uteslutit andra – som betong.
Ett av de vanligaste argumenten är att hänvisa till stora mängder koldioxidutsläpp i samband med produktionen av cement och betong. Men utsläppen har de 20 senaste åren med hjälp av process- och produktutveckling minskat med mer än 20 procent. Visionen är inga utsläpp av koldioxid under betongens livslängd.
Att bygga hållbart handlar också om att anpassa byggnaderna till framtidens klimat och kommande klimatförändringar. Därför blir det extra viktigt att använda robusta material, och byggmetoder, som ger täta och fukttåliga hus. Betong är naturligt tät och behöver inte, som en del andra byggmaterial, förlita sig på plastfolie och tejp för att få täthet.
Det är positivt att energianvändningen i nybyggda hus sänkts kraftigt men det har fortfarande stor betydelse hur till exempel lufttätheten i en byggnad håller över tid, det påverkar både energianvändningen och klimatet.
Eftersom betong är ett tungt material finns stora möjligheter till energieffektivisering och låg energiförbrukning under en byggnads driftsfas och livsperiod. Betong ger stora möjligheter att bygga kostnadseffektivt.
Kostnaden för att bygga i Sverige är flitigt debatterad och alla behöver hjälpa till att skapa förutsättningar för fler företag, ökad konkurrens och ett mer kostnadseffektivt byggande .Att då Skellefteå kommun förordar att bygga i ett enda byggmaterial går helt i motsats riktning.
Självklart välkomnar vi en fortsatt diskussion kring ett framtida hållbart och klimatsmart byggande i landets kommuner. Dock är det viktigt att de argument som förs fram i debatten har vetenskaplig grund och stämmer överens med verkligheten.
Jag är övertygad om att Skellefteå kommuns företrädare är medvetna om behovet av att bygga nya bostäder för att kunna behålla och öka befolkningen och tillväxten. Jag är också övertygad om att man önskar ett bostadsbyggande som är hållbart och långsiktigt.
För att detta ska vara möjligt måste dock varje kommun skapa bästa möjliga förutsättningar för byggande av hållbara bostäder. Detta gör man inte genom att som i Skellefteå kommuns fall prioritera ett visst byggmaterial.
Ett sådant beslut försämrar förutsättningarna att utvecklas och locka till sig nya kommuninvånare och företag. Vilket i sin tur kommer att innebära minskad tillväxt och mindre medel till att utveckla vården, skolan och omsorgen i kommunen.
Malin Löfsjögård
vd Svensk Betong
Att bygga hållbart handlar om att anpassa byggnaderna till framtidens klimat och kommande klimatförändringar.