Lärarnas status och en höjning av lärarlönerna har länge varit en hjärtefråga för Folkpartiet. En ranking av lärarlönerna i landet visar att i många kommuner – ofta de små – släpar lärarnas löneutveckling efter. Malå är en av dem. Konsekvensen blir att lärarnas status inte höjs, kommunerna konkurrerar med varandra om de attraktiva, utbildade lärarna och risken är uppenbar för rekryteringsproblem i framtiden. De små kommunernas möjlighet till utveckling och attraktivitet försämras.
Den politiska aktiviteten i frågan är låg. Som kommunalpolitiker upplever man sig sitta i ett skruvstäd. I en ekonomisk verklighet som är så skör att det inte finns några pengar att fördela skulle en kraftig höjning av lärarlönerna innebära nedskärningar inom andra områden, till exempel inom den växande sektorn äldreomsorg.
Malå är inte ensamt om denna situation. Runt om i landet möts problemet på olika sätt, allt ifrån nedskärningar av antalet lärare till kraftiga skattehöjningar. Dessa nödlösningar tror vi inte är konstruktiva lösningar för att höja statusen på läraryrket.
Vår slutsats är att Folkpartiet på riksnivå med kraft måste driva frågan att åter förstatliga den svenska skolan. Det är Folkpartiets linje i dag, men den måste också få stöd från övriga partier för att bli verklighet.
Redan i dag upplever ofta både skolledning och lärare att skolan är styrd och kontrollerad av staten när det gäller kvalitet och resultat för att säkerställa likvärdigheten. Låt även lärarnas löner få en chans till likvärdighet i hela landet.
Så tänker vi – frågan är hur majoriteten i kommunen tänker och agerar i frågan?
Cecilia Festin Stenlund(FP)
kommunfullmäktigeledamot