En halv miljon jobb har försvunnit på 50 år inom Sveriges viktigaste näring.
Ni har kämpat väl svenska bönder, men förlorat gång efter gång.
Och varje gång ni har förlorat har svenska folket och landet Sverige också gjort det.
För 50 år sedan fanns ett stort antal små lantbruk som producerade till närområdena. En fungerande struktur för en högkvalitativ och miljövänlig livsmedelsproduktion.
Med 1980-talet kom de ekonomiska incitamenten och regelverken som gynnade de stora jordbruken. De små lades ner i snabb takt. EU-inträdet på 1990-talet konkurrensutsatte svensk livsmedelsproduktion på ett hårresande sätt utan att pålagor och krav minskade.
Med den i dag pågående marknadsföringen av ekologiska livsmedel har svenskt jordbruk ställts inför ännu ett hot. Storjordbruk och ekologisk odling är både krävande och kostsamma att förena. Konsumenterna uppmanas att välja ekologiskt trots att svenskt jordbruk redan i dag tillhör världens renaste.
Vill vi ha en levande landsbygd, med ett rikt djurliv, öppna marker, bra och miljövänligt framställd mat måste mycket förändras.
Konsekvensen av de senaste 60 årens politik är en havererad och borttynande livsmedelsnäring, och en landsbygd som hålls öppen till vissa delar tack vare hästar, några få kvarvarande bönder och ett stort antal gamla småbrukare som betessputsar bara för att det inte ska växa igen.
Här i norra Sverige tycks vi vara nära ett avslut för den egna mjölk- och köttproduktionen. Ett avslut som betyder att inga norrländska kött- eller mejeriprodukter kommer att gå att köpa i butiken. Däremot produkter från alla möjliga lågprisländer med tveksam djurhållning och tvivelaktig kvalitet.
Vill vi ha en levande landsbygd, med ett rikt djurliv, öppna marker, bra och miljövänligt framställd mat måste mycket förändras.
Stora delar av Sverige består av landsbygd som lämpar sig väl för livsmedelsproduktion men som i dag inte brukas.
Areella näringar, landsbygdsföretagande och livsmedelsproduktion utgör en del av kärnan i Sverigedemokraternas politik. Som värdeskapande verksamheter genererar lantbruken arbetstillfällen, inte bara primärt inom näringen, utan även till transportföretag, underleverantörer och den svenska livsmedelsindustrin.
Att vi ska kunna producera våra egna livsmedel är inte bara en ekonomisk fråga. Det handlar också om vår miljö, vår djurvälfärd, vårt kulturarv och sist men inte minst vår nationella självförsörjningsgrad av livsmedel.
Sverigedemokraterna värnar en god djurvälfärd. Mjölkkor på bete innebär extra arbete, och en merkostnad för våra lantbrukare. Vi vill kompensera lantbrukaren med en djurvälfärdsersättning på 1 000 kronor för varje mjölkko på bete som ett första stöd till en bransch som länge kämpat med låg lönsamhet.
Gun-Britt Holmlund, andranamn på Sverigedemokraternas lista till kommunalvalet i Skellefteå
Marcus Sehlstedt, andre vice ordförande i Sverigedemokraterna Skellefteå och tredje namn på Sverigedemokraternas lista till kommunalvalet
Linda Strandberg, femte namn på Sverigedemokraternas lista till kommunalvalet i Skellefteå och femte namn på Sverigedemokraternas lista till landstingsvalet i Västerbottens läns landsting