En gång i tiden hade Polen en så generös abortlagstiftning att svenskor reste dit för att avsluta sina graviditeter. ”Polenresorna” blev ett begrepp i samhällsdebatten.
Numera har landet en av Europas hårdaste abortlagstiftningar. Kvinnor tillåts endast avsluta en graviditet om den innebär ett hot mot liv och hälsa. Samma sak är det på Cypern. På Malta är abort helt förbjudet, även om kvinnan kommer att dö av graviditeten.
På Irland dog för några år sedan en cancersjuk kvinna efter att först ha vägrats abort och därefter ha nekats fortsatt behandling av sin sjukdom. Cellgifterna riskerade ju nämligen att skada fostret. 2012 dog en annan kvinna eftersom läkare vägrade göra en skrapning av hennes livmoder när hon drabbats av missfall. Och i dagarna uppmärksammades ett nytt fall där en tonårstjej tvingats genomgå en graviditet efter en våldtäkt, trots att hon mådde så dåligt att hon slutade äta. Till sist förlöstes hon akut med kejsarsnitt, för att barnet annars inte skulle ha klarat sig.
Abortförbud leder inte bara till en sjukvård som låter kvinnor duka under. Många experimenterar dessutom med örtdekokter och vassa föremål på egen hand, ibland med dödlig utgång. Så var det i Sverige innan Polenresorna, och så är det än idag på många håll. Omkring 47 000 kvinnor avlider årligen i sviterna av att själva ha försökt avsluta graviditeter. Alternativet till laglig abort är därmed inte en värld där aborter inte existerar, utan en där kvinnor riskerar att dö.
Detta sker på grund av en utbredd trosuppfattning om att det liv som finns i en hoper celler är heligt. Resultatet blir i praktiken att fostrens rätt att utvecklas till människor värderas högre än de redan existerande människor i vars kroppar de gror. Det är en grotesk inställning som varken går att försvara medicinskt eller etiskt.
Sedan i juni förra året har papperslösa flyktingar rätt till subventionerad vård, inklusive abort. Den rätten borde utökas till de av våra grannkvinnor som inte själva får bestämma över något så grundläggande som sina kroppar och sina liv.
Låt dem komma hit! Det går lågprisflyg till Sverige från en rad europeiska länder flera dagar i veckan.