Den här veckan har vi i Norran kunnat läsa om planerna för Nordanå och de två hus där Västerbottensteatern i dag huserar. Och det står klart att mycket kommer att förändras när kulturhuset är färdigt för inflyttning.
En hel del tyder på att kultur- och fritidskontoret, som i dag finns på Bäckgatan, flyttar in på Nordanå tillsammans med den avdelning för kultur som redan finns där. Detta samtidigt som Västerbottensteatern flyttar in i sina nya lokaler i det nya kulturhuset.
Så långt allt gott.
Men till min fasa läser jag också om risken för en rivning av de två byggnader där Västerbottensteatern i dag inryms. Det vore sannerligen en katastrof.
Byggnaderna, från 1936 och 1957, har ansetts särskilt värdefulla i kommunens byggnadsordning. Arkitekturen anses typisk för sin tid, och husen bär ju också på mycket historia då de var byggda för att vara kommunalkontor.
Nordanå kan få kontor för fler anställdaMen om kommunen släpper sitt ägande är det inte helt otroligt att en ny ägare värderar tomten högre än två fastigheter som antagligen är i behov av viss renovering och ombyggnationer.
Teaterhuset är istället perfekt som ett alternativt kulturhus för den verksamhet som inte får plats i det nya kulturhuset. Här borde finnas stora möjligheter för kommunens yrkesverksamma kulturarbetare att hyra ateljéer, konstnärsverkstäder, replokaler och studios. Möjligheterna är oändliga.
Teaterhuset är istället perfekt som ett alternativt kulturhus för den verksamhet som inte får plats i det nya kulturhuset.
Skellefteå kommun skulle kunna titta på Örnsköldsviks kollektiva konstnärsverkstad och Luleå KKV. Två bra exempel på fantastiska arbetsplatser för kulturarbetare utan egna resurser för mer avancerad produktion. Här finns emalj- och keramikverkstäder, snickeriverkstad, projektateljéer, dataverkstäder, boktryckeri, koppartryckspress, och mycket mer.
Jag tänker också på alla ungdomar som i dag saknar bra lokaler för sitt kulturutövande. Här finns fantastiska scener och replokaler. Ett utmärkt komplement till Mullberget.
Om Västerbottensteatern rivs - två bevarandevärda hus försvinnerDetta kräver i så fall att Skellefteå kommun behåller sitt ägande. Något som om inte annat borde kunna motiveras av byggnadernas kulturhistoriska värde. Eller om det går att ställa krav på en ny ägare att säkerställa att en del av byggnaderna upprätthålls för en viss verksamhet. Det låter jag vara osagt.
Hur den nu än blir är min bestämda uppmaning till Skellefteå kommun följande.
Säkerställ att Birger Dahlbergs vackra 30- och 50-talsbyggnader kan fortsätta att tjäna kulturen för ytterligare många decennier framåt.