Våren närmar sig och den långa rad av pridefiranden som brett ut sig över Sverige börjar komma igång.
Pridefirandet spelar fortfarande en stor roll för att sätta strålkastarljuset på hbtq-frågor och på hbtq-personers livssituation. Men det finns en uppenbar risk att de perspektiven försvinner när paraden är över.
Därför är det viktigt att jobba lokalt med hbtq-frågor även när det inte är pridefirande i staden. Alla kan göra något. Några viktiga perspektiv för det lokala hbtq-arbetet ryms inom det hbtq-lyft som vi moderater lanserade 2014.
Hbtq-lyftet handlar om att öka kunskapen och kompetensen kring hbtq-personers livssituation och skapa förutsättningar för en jämlik tillvaro oavsett sexuell läggning och/eller könsidentitet. Det innebär att vara tydlig med att se varje människa, varje individ, och skapa möjligheter för dem att kunna leva sina liv på sina egna villkor.
Hbtq-personers hälsa, öppna arbetsplatser, stärkt hbtq-perspektiv i föreningslivet och att motverka våld i nära relationer bör särskilt prioriteras. Det kan till exempel vara rimligt att ställa tydliga krav på idrotts- och föreningslivet att inkludera hbtq-perspektiv för att bli beviljande bidrag från offentliga medel.
I arbetet mot våld i nära relationer behöver även perspektivet kring samkönade par tas in i det preventiva arbetet, såväl som i arbetet med att skydda dem som utsatts.
Ett stärkt hbtq-perspektiv är viktigt i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Särskilt när vi vet att sexuell läggning och/eller könsidentitet kan vara en viktig anledning till att någon drabbas.
Alla som utsätts för våld i nära relationer, oavsett kön, sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, har rätt till skydd och stöd. Därför är det viktigt att socialtjänsten och skyddade boenden inte utgår från heteronormativa mönster och att hbtq-kompetensen stärks. Exempelvis kan fler skyddade boenden göras könsneutrala.
Detbehövs mer kunskap om våld i samkönade relationer, relationsvåld riktat mot transpersoner och hedersrelaterat våld som sker på grund av sexuell läggning.
Fredrik Saweståhl