Centerpartiets partiledare Annie Lööf skriver i Lantbrukets Affärstidning att ett hot om köttskatt inte är vad landsbygden behöver för att blomstra och utvecklas. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) hotade tidigare i år med att avgå om en köttskatt införs.
Men köttindustrin kommer sannolikt inte att finns kvar om 50 år och därför skadas landsbygden av att köttet får förlängd frisedel från koldioxidskatten. För djurens, miljöns och landsbygdens skull behövs en köttskatt där pengarna används till sänkt moms på gröna livsmedel.
Annie Lööf skriver att svensk köttindustri bör stödjas genom att kommunala skolor och äldreboenden upphandlar mat som uppfyller kraven i svensk miljö- och djurskyddslagstiftning. Men fakta är att svenskt kött vållar ungefär lika stora utsläpp som kött från andra EU-länder och att det svenska djurskyddet befinner sig i en allvarlig kris.
Enligt Naturvårdsverket står livsmedelshanteringen från jord till bord för omkring 50 procent av den totala övergödningen och för 20–25 procent av klimatpåverkan och Foodmonitors aktuella undersökning av det svenska djurskyddet visar på grava brister.
Granskningen innehåller många förfärliga bilder från köttindustrins samtliga stora sektorer: uppfödning av grisar, kor och fåglar. Foodmonitor avslöjar att djur ofta slaktas fullt medvetna. Framförallt gäller det grisar och kycklingar. Även havande kvigor slaktas. Köttet från kalven brukar kasseras medan köttet från kvigan hamnar i butikshyllorna. Och enligt beräkningar som Ekot har gjort dör nästan var fjärde svensk gris under de första veckorna. En del föds döda, andra svälter ihjäl och en del blir sjuka och måste avlivas.
Varken miljö- eller djurskyddsargument kan legitimera den svenska köttindustrin. Det är vegetarisk kött som är framtiden. I dagarna börjar Beyond Meat att säljas i USA. Produkten är så likt djurkött i smaken att New York Times berömda kolumnist Mark Bittman blev grundlurad i ett blindtest. Och runt om i landet finns en rad små snabbväxande svenska industrier som inriktar sig på vegetariskt kött. Dessa innovativa och hållbara framtidsföretag behöver rättvisa konkurrensvillkor.
Det är synnerligen olyckligt att Annie Lööf gör köttskatt till en valfråga. En skatteväxling som gör köttet dyrare och den gröna maten billigare är ett effektivt sätt att driva jordbrukspolitiken åt rätt håll, men då måste målen vara tydliga: anpassa svensk matproduktion efter den framtida gröna efterfrågan, minska djurlidandet och miljöförstöringen.
Jonas Paulssoninitiativtagare till Köttfri måndag i Sverige