Lägre styrränta verkningslöst

Om småföretagen klarar krisen kommer Sverige också att göra det.

Not Found2013-01-11 04:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan sänkte Riksbanken reporäntan från 1,25 till 1 procent. Ett korrekt beslut i den svagare konjunktur vi nu befinner oss i, men dessvärre riskerar det samtidigt att endast bli ett slag i luften för alla Sveriges småföretag – de som bär upp tillväxten och sysselsättningen.

För det första: Trots att reporäntan i dag är 1,25 procent, är medianräntan på checkkrediten för ett litet företag mellan 4,5 och 6 procent. Detta kan jämföras med medianräntan på 3,5 procent för företag med fler än 50 anställda. Bankmarginaler, riskpremier, finansiell osäkerhet och andra upplåningskostnader för längre löptider medför att kopplingen mellan styrräntan och företagens räntesats är mycket svag.

För det andra: Det mesta talar för att sänkningen mätt i räntepunkter blir mindre än de 25 som Riksbanken sänker. Den svagare konjunkturen, som är orsaken till Riksbankens beslut, innebär samtidigt att risken är stor att bankernas riskpremier ökar. De tuffare kapitaltäckningskraven som införs innebär dessutom att bankerna behöver bygga upp sitt kapital och därmed öka sina marginaler. Transparensen på företagsräntesidan är dessutom i det närmaste obefintlig. Allt detta talat för att en sänkning av reporäntan inte får fullt genomslag (räknat i räntepunkter) på utlåningsräntorna.

De små företagen har de senaste 20 åren stått för fyra av fem nya jobb. Stabiliteten och tillväxtmöjligheterna framgår med all tydlighet i den Småföretagsbarometer som vi nyligen publicerade tillsammans med Swedbank. De små företagen räknar med en fortsatt sysselsättningsökning de kommande åren och 60 procent av alla företag anger att de ser expansionsmöjligheter.

Men tillväxtvärken bland företagen är stor, ett av hindren är minskade finansieringsmöjligheter. Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen bidrar på sin kant till att förbättra finansieringsmöjligheterna. Men huvudrollen måste finansmarknadsminister Peter Norman (M) inta. Det är Norman och regeringen som sätter villkoren för bankmarknaden som direkt påverkar företagens finansieringsmöjligheter.

Kommande regler för banksektorn riskerar att leda till än tuffare kreditvillkor, vilket ytterst drabbar möjligheten till nya jobb. Det är värt att ställa frågan om vi, med Europas mest välmående banker i Europas bäst skötta ekonomi också måste ha Europas mest långtgående krav på kapitaltäckning. Det riskerar att slå mot småföretagens expansionsmöjligheter. Därför vill vi uppmana regeringen och Peter Norman att inse, om småföretagen klarar krisen kommer Sverige också att göra det. Så låt oss hoppas att regeringen nu tar sitt ansvar.

Torbjörn Halvardsson

regionchef Företagarna Västerbotten

Lars Jagrén

chefsekonom Företagarna