Lägre arbetslöshet, inte lägre löner

Debatt. Moderaterna varnade för ökad arbetslöshet när vi tog bort sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga. Men med facit i hand sjunker arbetslösheten snabbast bland just ungdomar.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-03-07 04:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går bra för Sverige.

Den höga tillväxt vi i dag har i ekonomin har inte vi inte sett på åtta år.

Sysselsättningen har på ett år ökat med nästan 70 000 personer, arbetslösheten är i dag 0,4 procentenheter lägre än den var för ett år sedan.

Moderaterna varnade för en kraftigt ökad arbetslöshet när vi tog bort sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga. Men med facit i hand sjunker arbetslösheten snabbast bland just ungdomar.

Arbetsförmedlingen har över 100 000 lediga jobb att förmedla, men kan bli bättre på att möta arbetsgivares behov eftersom många arbetslösa har fel utbildning för att kunna ta något av de lediga jobb som finns.

Då behövs det en aktiv arbetsmarknadspolitik som rustar de arbetssökande för att kunna ta dessa jobb, inte sämre villkor på vår arbetsmarknad som Alliansen föreslår.

Att de fyra borgerliga partierna kommit överens om att lämna den svenska modellen, som tjänar oss så väl, är upprörande. Att lönebildning och anställningsvillkor inte längre ska bestämmas av arbetsmarknadens parter, utan av politiker, är en osvensk modell med inspiration från Sydeuropa.

Lönenivåerna blir då valfrågor i stället för att hanteras i förhandlingar mellan parterna. Att dessutom ställa grupper mot varandra, nyanlända mot alla andra, kommer att skapa oro på arbetsmarknaden och i samhället.

Alla som jobbar i Sverige ska kunna leva på sin lön. I stället för att avveckla den svenska modellen vill Socialdemokraterna utveckla den.

Ett bra exempel är de snabbspår som vi nu utvecklar i samarbete med arbetsmarknadens parter för att korta vägen till arbete för nyanlända som har erfarenhet inom bristyrken, till exempel kockar, lärare och inom sjukvården.

Redan i dag finns omfattande möjligheter att anställa unga och nyanlända med kollektivavtalsenliga villkor, till en mycket låg kostnad för arbetsgivaren, i form av exempelvis instegsjobb, extratjänster och traineejobb.

Ungdomsarbetslösheten minskade med 3,1 procentenheter sista kvartalet 2015 jämfört med sista kvartalet 2014. 24 000 färre unga är arbetslösa i dag än för ett år sedan. De lediga jobben – både med låga och höga kvalifikationskrav – är fler än någonsin.

Det som behövs för att fortsätta sänka arbetslösheten är att den svenska modellen utvecklas, med investeringar i utbildning som rustar arbetssökande att ta de lediga jobb som finns.

Den som behöver ska få stöd för att kunna anställas – men alla i Sverige ska kunna leva på sin lön.

Helén Pettersson, Umeå (S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Isak From, Norsjö (S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Alla som jobbar i Sverige ska kunna leva på sin lön.

undefined