Regeringens femte jobbskatteavdrag har förorsakat diskussion och debatt hos delar av Sveriges medelinkomsttagare, som frågar sig vad de ska göra med dessa extra hundralappar.
Jobbskatteavdragets vara eller inte vara lägger vi i LRF Ungdomen oss inte i, däremot har vi ett tips på vad man kan göra när man nu får behålla lite mer av sin lön: lägg pengarna på bra, närproducerad mat. För faktum är att några extra hundralappar i månaden på närproducerad mat kommer att ge oanade effekter på svensk ekonomi och välfärd.
Enligt en analys av svenskt lantbruks effekter på samhällsekonomin konstateras att en efterfrågeökning på svenskt nötkött med en miljon kronor ger nästan 800 000 i ökade samhällsintäkter och skapar tre nya jobb. Liknande siffror finns i många andra lantbrukssektorer. Detta kan jämföras med ett snitt över 66 olika sektorer, inom produktion och service, på 600 000 kronor i ökade samhällsinkomster respektive 1,62 nya jobb.
Att tillväxt inom svenskt lantbruk ger en så hög utväxling för Sveriges ekonomi beror på att dessa sektorer ofta använder insatsvaror som producerats i Sverige, till exempel är över 90 procent av fodret till våra kor inhemskt producerat. Svenska lantbruksföretagare är också i högre utsträckning än andra sektorer beroende av lokal service i form av exempelvis traktorreparatörer, mjölkbilschaufförer och växtodlingsrådgivare. Detta gör att jobben skapas lokalt och att det skapas nya skatteintäkter – pengar som sedan kan läggas på exempelvis bättre skola, bättre vård och bättre omsorg.
Ett medvetet matval ger dessutom effekter på miljön och klimatet. Svenska producenter levererar nämligen mat med unika mervärden i form av god djurvälfärd och höga miljökrav, vi producerar mat som är klimatsmart och håller vårt landskap öppet. I dag lägger den svenska medelkonsumenten ungefär tolv procent av sin inkomst på mat, och cirka hälften av det vi äter är importerat från länder som har lägre regler kring djurvälfärd och miljö.
Tänk vilken effekt på jobb, ekonomi och miljö vi kunde få om vi tänker lite mer på hur maten vi äter har producerats. Så lägg dina extra hundralappar på ett medvetet val i matbutiken. Då skapar vi nya jobb, nya skatteintäkter och lägger grunden för ett hållbart samhälle.
Kristina Yngweordförande LRF Ungdomen