Kvartetten som styr välfärden

Krönika. Det borgerliga kravet på att välfärdsutredningen ska värna och utveckla möjligheten till valfrihet i välfärden r inget politiskt spel. Det är en viktig påminnelse om att det saknas riksdagsmajoritet bakom ett vinstförbud.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-03-14 04:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allianspartierna lägger ingen gemensam budget.

Det hindrar inte borgerligheten från att bedriva en aktiv oppositionspolitik i välfärdsfrågorna.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer inte att kunna regera i lugn och ro fram till 2018, även om Alliansen är överens om att låta den kantstötta S- och MP-regeringen sitta kvar. Utrymmet för att påverka den politiska riktningen kvarstår, framförallt i frågor där Löfven har kohandlat med Vänsterpartiet.

Nu kräver allianspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner att regeringen lägger ner kravet på vinststopp i välfärden. Mellan raderna skriver Ulf Kristersson (M), Emil Källström (C), Erik Ullenhag (L) och Jakob Forssmed (KD) att det får vara slut med regeringens ideologiska eftergifter till V, i alla fall om Löfven fortfarande söker blocköverskridande uppgörelser i flykting-, bostads- och energipolitiken ( Dagens Samhälle 10/3 2016).

Frågan om vinstuttag i välfärden är i praktiken överspelad, något som under hösten har yttrat sig i form av vårdbolaget Attendos börsintroduktion.

Välfärdsutredningen, som Malmös tidigare kommunalråd Illmar Reepalu (S) påbörjade förra våren, hade den uttalade ambitionen att begränsa välfärdsföretagandet, inskränka valfriheten och favorisera offentliga utförare. Därefter har Reepalu fått tilläggsdirektiv, efter att riksdagen underkänt viktiga delar av den utstakade riktningen.

Regeringens ursprungliga vilja att avskaffa Lagen om valfrihetssystem, LOV, inom primärvården är struken. Samtidigt har kraven på kvalitetssäkring stramats åt. Hur brukarna upplever vårdkvaliteten måste vara överordnat ägarformen, någon som knappast kännetecknar Vänsterpartiets välfärdspolitik.

Allianspartierna gör rätt som flyttar fram positionerna under S och MP:s pågående budgetförhandlingar med V. Det borgerliga kravet på att välfärdsutredningen ska värna och utveckla möjligheten till valfrihet i välfärden, bland annat genom en generell tillståndsplikt för alla utförare oavsett driftsform, är inget politiskt spel.

Det är en viktig påminnelse om att det saknas riksdagsmajoritet bakom ett vinstförbud.

Lars Kriss

Statsminister Löfven kommer inte att kunna regera i lugn och ro fram till 2018.

undefined