Kött i ett Europa präglat av fusk

Det är hög tid att förhindra att svenska konsumenter förs bakom ljuset av bedragare.

Not Found2013-03-05 10:29
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste veckorna har ett omfattande köttbedrägeri avslöjats. Många färdiglagade rätter har innehållit hästkött och salmonellasmittat kött har levererats till svenska skolor. Konsumenter som trott att de kunnat lita på innehållsförteckningen har tvingats inse att de blivit förda bakom ljuset. Det är pinsamt för regeringen att man inte sörjt för att kontrollerna fungerat.

Det existerar inte några regler om ursprungsmärkning av det kött som serveras på restauranger eller förekommer i sammansatta köttprodukter som korv eller färdiglagade rätter. Vad innehåller köttbullarna i barnmenyn? Vad är det för kött i lördagskorven? Förekomsten av hästkött är illa nog, men det är bara ett symtom på en sjuk Europapolitik. Med ideologiska skygglappar travar regeringen på mot en total upplösning av svenskt självbestämmande och en urholkning av svenskt djurskydd och svensk hälsopolitik.

Vi vet med säkerhet att attityderna på kontinenten är annorlunda när det gäller till exempel antibiotikaanvändning, tillväxthormoner, långa djurtransporter och djurhållning. Det rör sig om komplicerade led av producenter, uppfödare, förädlare och grossister som gör det svårt att spåra de skyldiga när oegentligheter sker. De av alliansen så omhuldade globala värdekedjorna är en del av problemet.

Självklart ska det finnas möjlighet att importera livsmedel till Sverige, men vi Sverigedemokrater menar att det finns ett stort utrymme för den lokalproducerade, lättspårade svenska maten. En av nycklarna till detta är en tydlig märkning där konsumenten har en rimlig chans att utkräva ansvar. I Norge finns sedan 2007 en nationell reglering av matens ursprung. Detta är en modell som vi i Sverigedemokraterna har lyft fram i Sveriges riksdag.

I Sverige produceras kött av hög kvalitet som framställts inom ramen för vårt goda djurskydd. I dagsläget finns dock inga nationella regleringar för att skydda eller uppmärksamma svensk högkvalitativ mat. Det finns privata företag som märker livsmedel med svenskt ursprung och det finns regler om ursprungsmärkning av nöt- och kalvkött. Men för sammansatta köttprodukter existerar inga märkningskrav. Inte heller för det kött som serveras på restaurang.

Mot bakgrund av ovanstående anser vi att det är hög tid att förhindra att svenska konsumenter förs bakom ljuset av bedragare. Vi måste satsa mer på den inhemska livsmedelsproduktionen genom strukturbyggande åtgärder för lokala och regionala värdekedjor. En del i detta är att ta fram nationella regelverk för märkning av livsmedel som säljs på den svenska marknaden. Detta skulle få positiva effekter för folkhälsa, landsbygd och ge medvetna och upplysta konsumentval. Det är uppenbart att alliansen värnar marknadsteorier framför medborgarnas intressen. För Sverigedemokraterna är det precis tvärtom.

Josef Fransson(SD)

riksdagsledamot för Malmö kommun och ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet