Köp afrikansk mat i stället för svensk

För att skydda konsumenterna mot populistisk protektionism finns EU:s inre marknad.

Not Found2013-10-23 19:29
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Helena Jonssons (LRF) debattartikel ” Tala om varifrån maten kommer” publicerad på norran.se tisdagen den 8 oktober 2013 och på Kristina Yngwes (LRF Ungdomen) debattartikel ” Lägg pengarna på bättre mat” publicerad på norran.se onsdagen den 9 oktober 2013.

I två debattartiklar på norran.se (2013-10-08 och 2013-10-09) har representanter för LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) uppmanat oss att köpa när- och svenskproducerad mat, med argument om miljö, djurskydd och att skydda svenska jobb.

Kristina Yngwe, ordförande för LRF Ungdomen, menar att jordbruket i högre grad än andra näringar använder varor och tjänster producerade i Sverige och därför skapar fler jobb. Detta är en missuppfattning. Att köpa från andra länder är inte något hot mot jobben i Sverige. Det beror på att man måste exportera för att kunna importera. Varje krona som en svensk spenderar på utländska produkter kommer till slut att leta sig tillbaka till Sverige och skapa jobb.

Runtom i Europa hörs uppmaningar liknande de från LRF: ”Buy British!”, ”Achetez français!” Överallt med liknande argument – rädda brittiska jobb, bevara den franska landsbygden.

Just för att skydda konsumenterna mot sådan populistisk protektionism finns reglerna om EU:s inre marknad, som bland annat slår fast att inhemska producenter inte får favoriseras i offentliga upphandlingar. Polen köper då svenska produkter om de ger mest valuta för pengarna och vice versa. Det tjänar alla på.

LRF hävdar att svensk mat är bättre för miljön. Men det är en förenkling att säga att matens miljöpåverkan bara beror på transporterna. Kött från nötkreatur som fått beta på pampas i Argentina kan vara mer miljövänligt än kött från det svenska intensivjordbruket.

Sverige är dessutom ett avlångt land och i många fall innebär det kortare transportsträckor att importera än att köpa svenskproducerad mat. Varför ska Skelleftebor köpa mat från Växjö i stället för Torneå?

Den som vill göra en god gärning med sina matinköp bör i stället köpa varor från fattiga länder utanför EU. Då tar man avstånd från EU:s orättvisa och slösaktiga jordbrukspolitik och stödjer handel med fattiga länder. Bara genom handel kan världsfattigdomen bekämpas. Leta därför efter etiketten ”Made in Africa” i matvarubutiken nästa gång.

Jacob Lundbergdoktorand i nationalekonomi vid Uppsala universitet, tidigare bosatt i Skråmträsk

Läs mer om