Konjunkturen slår mot länet

Att varsla och säga upp personal är en sista utväg, men många företag har inget annat val.

Not Found2013-01-03 04:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För de flesta som följer nyhetsrapporteringen står det klart att Nordamerika, Asien och Europa uppvisar en dyster utveckling. För vår exportberoende svenska industri skapar detta ett bekymmersamt läge. Vi ser det i våra medlemsföretags tunna orderböcker, inte minst här i Västerbotten.

Åt konjunkturer är det inte mycket att göra. Därtill är Sverige ett alltför litet land. Det vi däremot ständigt kan göra är att förbättra våra egna konkurrensvillkor och där är lönekostnadsutvecklingen helt avgörande.

För att så långt som möjligt lindra effekterna av nedgången och rädda sysselsättning är en återhållsamhet i den stundande avtalsrörelsen helt nödvändig. Lönekostnaderna är en stor del av exportföretagens kostnader och här krävs ansvar från alla parter att anpassa nivåerna till företagens betalningsförmåga så att vår region även i framtiden ska kunna vara en expansiv och attraktiv sådan med framgångsrika teknikföretag.

Den internationella nedgången medför kraftigt minskad orderingång och drabbar både exportföretagen och dess underleverantörer. Vi ser tydligt hur hårt utvecklingen slår mot vår region. Arbetsförmedlingens statistik visar att varslen i Västerbottens län mer än fördubblats sedan samma månad förra året. Det allvarliga läget illustreras av allt fler exempel. Företagens rapporter för tredje kvartalet talar ett tydligt språk: industriföretag, stora som små, uppvisar sjunkande orderingång.

Att varsla och säga upp personal är en sista utväg, men många företag har inget annat val. Det skapar arbetslöshet och bidrar till osäkerhet bland de anställda och deras familjer. Det minskade arbetskraftsbehovet riskerar även att driva kompetent personal bort från tekniksektorn. Vilket på sikt negativt påverkar företagens utveckling och globala konkurrensförmåga.

Internationella ekonomiska problemen kan inte lösas från Sverige. Men det finns möjligheter att påverka utvecklingen åt rätt håll. En viktig sådan är avtalsrörelsen. En anpassning av kraven från fackets sida till den tuffa verklighet företagen nu har att hantera är ansvarsfullt och ger rätt förutsättningar för att komma ur den här krisen så snart som möjligt. Det skapar också förutsättningar att behålla en konkurrenskraftig svensk industri kvar i vår region.

Jan-Eric Sandberg

regionchef Teknikföretagen Region Norr