Kommunernas roll behöver stärkas

En viktig aktör i arbetet med att få fler till arbetskraften är kommunerna.

Not Found2013-03-02 17:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste åren har välfärdsstaten Sverige genomgått en förändring. Arbetsmarknadspolitiken har reviderats och omstrukturerats, ansvaret mellan stat och kommun har skiftat beroende på vilka som innehaft den politiska makten.

Ett av problemen som uppstått som en konsekvens av den senaste tidens politik är att kommunerna inte längre, i samma utsträckning, ges möjlighet att teckna avtal med Arbetsförmedlingen.

Våra erfarenheter av ett aktivt utvecklingsarbete i frågor kring utanförskap, som vi bedrivit med finansiering av Europeiska socialfonden, är att kommunerna återigen bör bli en aktiv part för att minska risken att människor cementeras i ett liv utan egen försörjning.

Konsekvenserna för dessa människor är naturligtvis mycket olyckliga och det medför ökade kostnader för kommunerna. Kommunerna i vår region har dessutom, på grund av minskande befolkning, demografi och en stundande arbetskrafts- och kompetensbrist, starka incitament för att vara en aktiv part i arbetsmarknadspolitiken.

Resurscentrum är ett projekt som bedrivits av Lycksele kommuns arbetsmarknadsenhet de senaste tre åren. Under projekttiden har vi hanterat hundratals individer med långvarigt utanförskap, och bland annat uppmärksammat vikten av att medborgare får rätt försörjning.

Kommunerna har det yttersta ansvaret för medborgarnas försörjning men det finns anledning att utveckla ansvaret till att också utreda vilken försörjning som är rätt för individen. En försörjningstagare med ohälsa riskerar livslångt utanförskap på grund av avsaknad av rehabiliterande insatser men kan kanske med rätt stöd och åtgärder bli en del av arbetskraften.

En viktig aktör i arbetet med att få fler till arbetskraften är kommunerna. I kommunernas roll i arbetsmarknadspolitiken ingår ansvaret för medborgarnas försörjning, utbildning upp till gymnasienivå och kommunens tillväxt. Arbetsmarknadspolitiken är i grunden ett statligt ansvar, men vår erfarenhet är att resurserna inte alltid når fram till de prioriterade grupperna. I dag ställs höga krav för att stå till arbetsmarknadens förfogande, att inte klara dessa krav behöver inte innebära att man saknar arbetsförmåga.

Kommunerna måste ges större möjlighet att ta en del av ansvaret för att rusta människor till att bli en del av arbetskraften och för att optimera möjligheterna att komplettera de kommunala och statliga resurserna. Arbetsförmedlingens arbete med prioriterade målgrupper är i dag väl utbyggd och samarbetet fungerar bra i vår kommun. Trots detta finns mer att göra för att motverka att fler blir beroende av försörjningsstöd och kan stå till arbetsmarknadens förfogande.

Projektets slutsats är att med anledning av den senaste tidens samhällsförändring krävs ett helt nytt förhållningssätt kring försörjningsfrågan och kommunernas roll. Det krävs att kommunerna organiserar sig för att möta denna förändring så att fler får del av statens resurser. Att roller och ansvar mellan samhällets aktörer klargörs, på nationell och lokal nivå, i syfte att allas gemensamma resurser används för den enskildes bästa. Till skillnad mot hur det ser ut i dag, där det står det klart, att resurserna inte når fram till stora delar av arbetskraftsreserven.

Det krävs förståelse och insikt om detta på nationell nivå om Sverige ska klara utmaningen att motverka utanförskap och få fler till arbetskraften i linje med EU:s sysselsättningsstrategi och sammanhållningspolitik.

Malin Ackermann

Lycksele kommuns arbetsmarknadsenhet