Kommunernas särskilda byggkrav ska stoppas och Boverkets rikstäckande regler ska gälla. Det har Byggkravsutredningen föreslagit i en uppmärksammad utredning, som väckt ilskna reaktioner från en del av landets kommuner. Den väg utredaren föreslår är dock den rätta och kommer att leda till ökat bostadsbyggande.
I dag byggs så gott som alla småhus, och en ökande andel av flerbostadshusen, industriellt. Det innebär att husen tillverkas i moduler i fabriker och sedan sätts ihop på plats. Vinsterna är många: byggtiden kortas avsevärt och precisionen blir bättre. Eftersom husen byggs i trä är det också ett klimatsmart byggande, men framför allt är det kostnadseffektivt. Till skillnad från traditionellt byggande, där varje objekt är unikt, går det att ta fram hus i långa serier.
Tyvärr begränsar dagens kommunala regler byggandet av bostäder och det drabbar många tillverkare – inte minst i Västerbotten och Skelleftebygden. Det är mer regel än undantag att kommuner ställer andra och hårdare krav än Boverkets generella byggnorm. Följden blir att husproducenter tvingas utveckla olika husmodeller för olika kommuner, vilket motverkar stordriftsfördelar och driver upp produktionskostnaden. Särkraven är vanligast i de stora kommunerna där bostadsbristen är som störst.
Utredningen bedömer att de kommunala särreglerna ökar kostnaderna för bostadsbyggandet med i genomsnitt 15 procent. För normalvillan och normallägenheten kan det betyda en ökad kostnad på cirka 300 000 kronor, men för enskilda projekt betydligt mer än så. Därmed blir enligt vår erfarenhet många bostadsprojekt aldrig av. I ett land med den värsta bostadsbristen på mannaminne är det ohållbart.
Höga ambitioner när det gäller handikappanpassning och energibesparingar är viktiga, men det måste ske på ett sätt som inte motverkar bostadsbyggande. Det enda rimliga är därför att striktare krav utformas inom ramen för ett nationellt regelverk, i stället för som nu genom lokala särbestämmelser.
Sverige behöver enligt många bedömare en nyproduktion av åtminstone 40 000 bostäder per år. Nästa år beräknas dock endast drygt 20 000 bostäder byggas. Nya nationella normer som begränsar kommunernas möjligheter att skapa egna husmarknader är i det avseendet en av många efterlängtade åtgärder.
Joacim Olsson
vice förbundsdirektör Villaägarna
Leif G Gustafsson
vd Trä- och möbelföretagen