Kommunerna spelar en nyckelroll för Sveriges fortsatta digitalisering

Debatt. Genom att en stor del av landets kommuner satsat på att äga och driva stadsnät har vi skapat förutsättningar för ett digitalt samhälle i världsklass.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Not Found2018-08-05 13:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Digitalisering är vår tids modeord.

Men faktum är att vår omställning till ett smart samhälle påbörjades för många år sedan.

Redan på 1990-talet valde flera framsynta politiker i Västerbotten att satsa på att bygga upp kommunala stadsnät som byggde ut fiber till hushåll och företag.

Detta har lagt grunden till att Sverige i dag räknas som ett framgångsland inom digitalisering och de kommunala fibernätens roll för denna utveckling har lyfts fram av bland annat OECD i en färsk rapport.

Även svenska Post- och telestyrelsen lyfter i en nyligen publicerad rapport fram stadsnätens viktiga roll för den svenska bredbandsutbyggnaden.

Men vad är det då som gjort stadsnäten, och i förlängningen hela Sverige, så framgångsrikt?

Jo, stadsnäten satsade tidigt på att bygga ut näten för att sedan låta tjänsteleverantörer, alltså företag som erbjuder tjänster, exempelvis internet och tv-paket till hushåll, hyra in sig i dessa. På så sätt kunde även företag utan egen infrastruktur erbjuda sina tjänster till hushåll och företag, vilket skapade en sund konkurrens på marknaden samtidigt som både hushåll och företag fick valfriheten att själva välja tjänsteleverantör.

Genom att en stor del av landets kommuner satsat på att äga och driva stadsnät har vi alltså skapat förutsättningar för ett digitalt samhälle i världsklass.

Hur bygger vi då vidare på denna framgångssaga?

Först och främst måste stadsnäten ges de bästa förutsättningarna att ansluta de hushåll som fortfarande står utanför digitaliseringen.

I dag har det enskilda stadsnätet bara möjlighet att driva och bygga ut nät i sin egen kommun vilket riskerar att missgynna de kommuner som själva inte byggt något bredband eller vars stadsnät vill ha hjälp med exempelvis drift eller utbyggnad. Därför behövs ett generellt undantag från lokaliseringsprincipen.

Med digitaliseringens hjälp kan kommunerna i Västerbotten skapa goda förutsättningar för att vara attraktiva för både företag och hushåll.

Jag vill till och med hävda att rådighet över viktig telekominfrastruktur är en ödesfråga.

Vi närmar oss ett val och jag hoppas att både bredbands- och digitaliseringsfrågan hamnar högt upp på politikernas agendor.

Mikael Ek, vd Svenska stadsnätsföreningen

Läs mer om