Kommunen kan bidra till attraktiva samhällen

Debatt. För att möta den ökade befolkningen satsar Skellefteå bland annat på fler nya bostäder, fler arbetstillfällen och en utveckling av samhällsservicen. Satsningar som koncentreras till stadskärnan. Men någonstans längs vägen har man missat Skellefteås samhällen.

Skellefteå har satt upp ett högt mål gällande befolkningstillväxten.

Skellefteå har satt upp ett högt mål gällande befolkningstillväxten.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Not Found2018-09-03 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Skellefteå har satt upp ett högt mål gällande befolkningstillväxten.

Skellefteå har satt upp ett högt mål gällande befolkningstillväxten.

Kommunen ska ha 8 000 fler invånare 2030 än i dag.

Det är höga ambitioner som i mångt och mycket drivs av att öka skatteintäkterna till en av Sveriges rikaste kommuner.

För att bidra till och möta den ökade befolkningen satsar Skellefteå bland annat på fler nya bostäder, fler arbetstillfällen och en utveckling av samhällsservicen.

Strategin är att alla satsningar, med undantag av ett fåtal, ska koncentreras till stadskärnan. Orsaken uppges vara att tillgängligheten till satsningarna ska underlättas för alla invånare, och att man vill markera en skillnad mellan landsbygd och stad. Detta ska locka människor med olika levnadssätt till kommunen.

Men någonstans längs vägen har man missat Skellefteås samhällen det vill säga de delar av kommunen som varken är landsbygd eller stad.

Så hur kan samhällena göras attraktivare?

Generellt lyder den oskrivna regeln att där det finns jobb finns det människor som vill bo.

Generellt lyder den oskrivna regeln att där det finns jobb finns det människor som vill bo.

Attraktiva samhällen symboliseras också av tillgång till affärer, grönområden, offentlig service, fritidsaktiviteter och trygghet. Tryggheten i att veta att kriminaliteten är låg, att segregationen liten, att det finns attraktiva bostäder för alla och att veta att den offentliga servicen håller lika hög kvalitet som i Skellefteå centrum.

Kommunen kan bidra till att skapa attraktiva samhällen. Det handlar om stadsplanering. Att det ska finnas en mix av människor i varje område. Att människor vill vara ute och röra sig. Det skapar attraktionskraft samtidigt som den sociala kontrollen leder till minskad brottslighet och minskat utanförskap.

Näringslivskontoret måste vara mer stöttande, hjälpa människor med idéer och innovationer som vill satsa på sin verksamhet utanför centrum. Genom offensiva satsningar kan kommunen bidra till att fler tar steget och vill prova hållbarheten i sina idéer. Verksamheterna måste ges möjlighet att växa.

Men det finns också annat kommunen kan göra. Både den kommunala förvaltningen och kommunala verksamheter kan förläggas utanför centrum. Fler områden blir attraktiva när det finns arbeten på orten.

Att ge människor tryggheten att kunna välja mellan att bo i stad, i samhälle eller på landsbygd. Det är frihet på riktigt.

Emma Gustafsson (L), kandidat till Skellefteå kommunfullmäktige

Läs mer om