Trots allvarliga varningar från FN:s klimatpanel fortsätter utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser att öka. Under 2014 beräknas koldioxidhalten, för första gången på flera miljoner år, passera 400 miljondelar. Nu krävs att koldioxidskatten generaliseras till att även innefatta maten, där köttet sticker ut som den stora klimatboven.
Flera klimatexperter menar att koldioxidhalten måste stabiliseras på en nivå under 350 miljondelar. Nyligen meddelade NASA:s främsta klimatexpert, James Hansen, att han på heltid engagerar sig för att få människor att förstå hur bråttom det är att minska växthusgasutsläppen. Hans budskap är att det viktigaste den enskilde kan göra är att äta vegetariskt.
Värst för klimatet är nötkött. Av den energi som nötkreaturen konsumerar blir bara två procent kvar som ätbart kött. För grisar är siffran tio procent och för kyckling är den 15. Ungefär 70 procent av världens jordbruksmark används till foderproduktion och bete.
Växthusgaserna från köttkonsumtionen bildas när åkermarker gödslas, i kors magar och genom att expansionen av åker- och betesmark leder till skövlingen av tropisk regnskog som binder enorma mängder koldioxid.
I Naturvårdsverkets rapport ”Köttkonsumtionens klimatpåverkan – drivkrafter och styrmedel” framgår det att forskare ifrågasätter hur stort ansvar som kan läggas på konsumenten när det gäller att ta miljöhänsyn i matvalen – det krävs styrmedel. Det är därför logiskt att införa en differentierad köttskatt med avseende på koldioxid.
Jonas Paulssoninitiativtagare till Köttfri måndag i Sverige