Klädsamt om Friends berättat om skälet

Replik. För att jag ska bli övertygad om att Friends gör nytta med sin verksamhet på svenska skolor ser jag det helt nödvändigt att organisationen i en ny rapport klarlägger sina positiva siffror. I en rapport som inte går längre tillbaka än till åren 2016 och 2017.

Foto: Jessica Gow/TT

Not Found2018-03-04 19:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Replik på Per Leanders (generalsekreterare Friends) och Jacob Flärdh Aspegrens (chef forskning och utveckling Friends) replik ”Det finns inga snabba lösningar” publicerad på norran.se fredagen den 16 februari 2018.

Återkommande syns Christer Olsson med ungefär samma inlägg i olika medier, skriver representanter för Friends i en replik på min debattartikel. Det hade varit klädsamt, anständigt, och för mig personligen mycket intressant, om Per Leander och Jacob Flärdh Aspegren berättat för Norrans läsare om skälet till detta.

I september förra året får jag ett massutskick från Friends, en folder med en vädjan om ekonomiskt stöd. På grund av den har jag kunskap som behöver spridas offentligt. Jag skriver en debattartikel i Expressen. Friends väljer att inte replikera.

Döm om min förvåning när jag för ett tag sedan får ett nytt massutskick. Jag skriver en artikel för Skolvärlden.

Nu väljer Friends en annan strategi. De komprometterar och misskrediterar mig för att mitt budskap inte ska nå fler läsare.

Men läsare och mottagare av massutskicken måste få kunskap, och jag bestämmer mig för att skriva för lokala medier ut över landet.

Nu har Friends svarat i Norran och skriver att han (= Christer Olsson) är kritisk mot att Friends ibland använt sig av en äldre sammanställning för att beskriva framgångar i arbetet mot mobbning.

Ibland? Friends använder konsekvent denna sammanställning.

Under rubriken ”Så gör Friends skillnad” skriver antimobbningsorganisationen på nätet: ”Mobbning går att stoppa. Det vet vi genom vår verksamhet på tusentals skolor i snart 20 år”.

I de massutskickade reklamfoldrarna skriver Friends: ”I skolor som arbetar med Friendsprogrammet minskar mobbningen med i snitt 24 procent efter ett år.”

Jag kan förstå om det är irriterande och frustrerande för Friends, som skriver om all sin forskning och all sin verksamhet på tusentals skolor, att jag berättar för läsare att det är en enkätundersökning som finns med redan 2013 i deras egen årsrapport och enbart gäller 9 000 elever på 40 skolor.

På dessa skolor minskade antalet kränkta elever på 27 och ökade på 13 (= över 30 procent).

I sin replik skriver Friends: ”Vårt arbete ser helt olika ut på olika skolor.” Ändå använder Friends i sina massutskickade reklamfoldrar, när de vill övertyga människor att skänka pengar till deras verksamhet, bland annat det föråldrade påståendet att mobbningen minskar med i snitt 24 procent efter ett år med Friendsprogrammet.

Det framställs som något generellt.

För mig är det oärligt.

I massutskicken läser jag: ”92 procent av skolorna upplever att samarbetet med Friends har lett till positiva resultat.”

För att jag ska bli övertygad om att Friends gör nytta med sin verksamhet på svenska skolor ser jag det helt nödvändigt att organisationen i en ny rapport klarlägger sina positiva siffror. I en rapport som inte går längre tillbaka än till åren 2016 och 2017.

Berättar ingående om sitt arbete på skolor där mobbningen och kränkningarna har minskat. Presenterar djupintervjuer med skolledare, lärare, elever och föräldrar.Självklart med respekt för anonymisering när så krävs.

Nej, jag har inte alltid varit kritisk till Stiftelsen Friends. I min bok ”Verktyg mot mobbning och kränkning” (2013) skriver jag på sidan 105: ”Personligen blev jag överraskad av att Friends flaggskepp så kategoriskt och skarpt sköts i sank. Jag är övertygad om att Friends redan har ändrat i sitt kärnkoncept med kompisstödjare.”

Detta föranlett av att Skolverket i en rapport 2011 kommit fram till att det fanns risker för kontraproduktiv effekt med kamratstödjare.

Christer Olsson, leg psykolog och författare som under fyra decennier på olika sätt har arbetat med mobbning inom skolans värld

Debatt: Visa att arbetet mot mobbning fungerarReplik: Det finns inga snabba lösningar