Härom veckan kom beskedet att Furuskolans högstadieelever (åk 7–9) i Jörn ska flyttas till Bolidenskolan. Som bakgrund anges problem med att rekrytera lärare.
Flytten kommer att ske efter ett tjänstemannabeslut, vilket vi vänder oss emot. Det finns två starka skäl till varför beslutet om Jörns högstadium är, och ska vara, en politisk fråga och därmed beslutas av kommunfullmäktige.
För det första ska fullmäktige, enligt kommunallagen, besluta i ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt för kommunen. Vår bedömning är att flytten av Jörns högstadium är en fråga som faller in under den beskrivningen.
Detta med anledning av att flytten av högstadieeleverna i praktiken innebär en nedläggning av högstadiet. Att flytta tillbaka eleverna till Jörn är högst osannolikt.
För det andra beslutade kommunfullmäktige i Skellefteå 2007, som svar på en motion från Moderaterna, Folkpartiet ( idag Liberalerna) och Kristdemokraterna, att nedläggning av skolor, äldreboenden, bibliotek och fritidsanläggningar alltid ska föregås av en långsiktig övergripande strategi och plan som beslutas av fullmäktige.
Eftersom det inte finns någon övergripande strategi och/eller plan, beslutad av fullmäktige, som beskriver åtgärden att högstadiet ska flyttas från Jörn till Boliden, så är frågan politisk och ska beslutas av kommunfullmäktige.
Den aktuella motionen, som anfördes av hela Alliansen när den behandlades, pekade på flera demokratiska skäl för att beslut om strukturella förändringar alltid ska fattas av kommunfullmäktige.
- Fullmäktiges sammanträden är öppna för allmänheten, vilket gör att de människor som berörs kan ta del av alla argument för och emot de beslut som fattas. Detta är en viktig grundläggande princip i en modern demokrati.
- Medborgarna i en representativ demokrati ska alltid ges möjlighet att utkräva ansvar av sina politiker i allmänna val. Är de missnöjda med de beslut som fattas under en valperiod, ska de ha möjlighet att välja andra företrädare. Denna möjlighet urholkas om viktiga beslut, med stor inverkan på medborgarnas liv, fattas i slutna rum av andra än deras direktvalda företrädare.
- En behandling i fullmäktige lyfter upp en fråga i allmänhetens medvetande och ger människor ytterligare en möjlighet att kontakta sin politiker, delta på offentliga möten, resonera och argumentera och därmed delta i den demokratiska processen.
I sakfrågan, flytten av högstadiet från Jörn till Boliden, finns det argument som både talar för och emot den åtgärden. Ur ett demokratiskt perspektiv är det argument som behöver brytas mot varandra, och inte förbigås genom ett tjänstemannabeslut.
Detta är bakgrunden till att vi anser att frågan om Jörns högstadium är, och ska vara, en politisk fråga och ska beslutas av kommunfullmäktige.
Andreas Löwenhöök(M)
oppositionsråd, Skellefteå kommun
Carina Sundbom(C)
gruppledare, Skellefteå kommun
Charlotta Enqvist(KD)
gruppledare, Skellefteå kommun
En behandling i fullmäktige lyfter upp en fråga i allmänhetens medvetande och ger människor möjlighet att delta i den demokratiska processen.