Resultatet i SCB:s stora opinionsmätning var väntat.
Socialdemokraterna gör sin sämsta notering någonsin inför ett val och landar på 28,3 procent.
Troligen får partiet ett än sämre valresultat eftersom S nästan alltid gör dåliga valrörelser.
Precis som i de flesta av den senaste tidens mätningar går Sverigedemokraterna kraftigt framåt och landar på 18,5 procent. Värt att notera är att SD i samma mätning inför valet 2014 landade på drygt åtta procent, medan valresultatet landade på knappt 13.
Det verkar minst sagt som att alla försök att stoppa väljarflödena till SD inte har lyckats i den utsträckning S hoppats på.
Vad betyder detta?
Att regeringsbildningen i höst lär bli mer eller mindre kaosartad är sedan länge uppenbart.
Men trenden tyder också på något annat. Opinionstrender kommer och går, men att Socialdemokraterna repar sig i närtid är inte troligt. Anmärkningsvärt är också att det invandringskritiska missnöjespartiet Sverigedemokraterna numera lockar nästan var femte väljare.
Att regeringsbildningen i höst lär bli mer eller mindre kaosartad är sedan länge uppenbart.
Att socialdemokratin tappar sympatisörer i hela Europa är något som ofta påpekas när S-krisen analyseras. Det är givetvis sant. 28 procent är inte dåligt, och även om de skulle hamna lägre i valet kommer de med största sannolikhet att bli största parti. Andra europeiska S-partier har haft det betydligt mer hett om öronen.
Men den analysen är för fattig. Svenska Socialdemokraterna är troligen världens mest framgångsrika demokratiska parti. Till skillnad från andra västländer, där regeringsmakten har skiftat mellan borgerliga och socialdemokratiska regeringar, har S maktinnehav i Sverige dominerat under hela 1900-talet.
Socialdemokratin byggde det moderna Sverige. S stod för trygghet, stabilitet och gemenskap. Den socialdemokratiska ideologin, med dess jämlikhetsideal, har varit den ideologiska överbyggnad som alla andra behövt förhålla sig till. Att 28 procent betraktas som katastrofsiffror är ett tecken på hur stark socialdemokratin har varit.
Opinionssiffrorna säger inte bara något som S, utan också om Sverige. Tillströmningen till ett parti som aldrig suttit i regering, och till soffan, vittnar om att många människor inte tror att S kan lösa problem längre.
Det stora partiet, som av många betraktats som synonymt med staten – inte minst av sig självt – har kollapsat i förtroende. Detta trots att man pratar om hårdare tag i migrationen såväl som att den svenska modellen ska utvecklas.
Vad är Sverige utan S totala dominans?
Regeringskris i all ära, svensk politik står kanske inför en total identitetskris.
Karin Pihl, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån