Norrlandstingen, med Västerbottens läns landsting i spetsen, lade ner ett intensivt arbete under tio års tid för att en logopedutbildning skulle bli verklighet i norra Sverige. 1997 kunde logopedutbildningen vid Umeå universitet äntligen starta.
Det finns i dag väl fungerande logopedmottagningar vid länets tre sjukhus. Men det finns dessvärre inga logopeder i primärvården, i kommunal sjukvård eller i demensvården. Det innebär att äldre inte får den rehabilitering de behöver och har rätt till. Med en så slimmad verksamhet kan var och en förstå att behandlingsinsatser och rehabilitering inte ges i tillräcklig utsträckning.
Barn i behov av logopedi utgör cirka 50 procent av patienterna. Eftersom det inte finns logopeder vare sig inom barnhälsovården eller inom familjecentralerna lägger sjukhusen en stor del av sin logopedresurs för barnlogopedi på det som i många andra landsting sköts av primärvården.
Om logopedutbildningen inte fanns skulle invånarna i Västerbotten få en väsentligt sämre vård, habilitering och rehabilitering. Logopedutbildningen i Umeå har en avgörande betydelse för att rekrytera logopeder till hela norra regionen, för att kunna erbjuda människor som har svårt att tala eller kommunicera, läsa och/eller skriva professionell hjälp.
Folkpartiet känner oro över att logopedutbildningens framtid kan vara oviss. Därför har jag skrivit en interpellation till landstingsfullmäktige för att föra upp denna viktiga fråga på den politiska dagordningen.
Marianne Normark(FP)
gruppledare Västerbottens läns landsting