Joakim Broman: Ett modernt kungahus som belönar

Krönika. KU-ledamöterna föreslår att kungen ska dela ut ordnarna på rekommendation av regeringen. Risken finns förstås att vissa utnämningar blir politiska och därmed ännu en gång undergräver legitimiteten för ordensväsendet.

Ledamöter i konstitutionsutskottet vill se över vilka i kungahuset som kan representera Sverige.

Ledamöter i konstitutionsutskottet vill se över vilka i kungahuset som kan representera Sverige.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Not Found2018-05-17 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Ledamöter i konstitutionsutskottet vill se över vilka i kungahuset som kan representera Sverige.

Det behövs ett reformpaket för kungahuset, skriver KU-ledamöter från sex partier i Svenska Dagbladet (16/5 2018).

Men det är ingen republikansk revolution de förespråkar, utan en översyn av vilka medlemmar av kungahuset som ska kunna representera Sverige och få del av riksdagens anslag till hovet.

Kungafamiljen har växt snabbt de senaste åren, och består i dag av 15 personer, varav 11 har arvsrätt till tronen. Att sätta upp principer för vilka som ska ha officiella åtaganden är därmed rimligt, och sannolikt okontroversiellt.

Mer intressant är då att riksdagsledamöterna också vill återuppväcka det mestadels insomnade ordensväsendet. Det var i samband med den så kallade Torekovkompromissen från 1974 – där bland annat kungens politiska makt avskaffades – som man tog bort möjligheten för svenskar att belönas med en orden.

Ett återinförande av Vasaorden och Svärdsorden vore ett mycket bra sätt för staten att uppmärksamma berömvärda samhällsinsatser.

Det fanns det visserligen goda skäl till. Det gamla ordensväsendet belönade bland annat statliga tjänstemän per automatik, oavsett hur väl de gjort sitt jobb. Guldklockan som infördes i stället är en mer passande belöning för lång och trogen tjänst.

Men ordensväsendet hade också andra inslag som kastades ut med badvattnet. Vasaorden kunde tilldelas vem som helst som genomfört extraordinära insatser inom exempelvis jordbruk, konst, teknisk utveckling eller utbildningsväsende. Svärdsorden var en förtjänstbeteckning till officerare inom Försvarsmakten.

Ett återinförande av dessa två belöningar vore ett mycket bra sätt för staten att uppmärksamma berömvärda samhällsinsatser.

Man kan förstås diskutera hur de ska tilldelas. KU-ledamöterna föreslår att kungen ska dela ut ordnarna på rekommendation av regeringen. Risken finns förstås att vissa utnämningar blir politiska och därmed ännu en gång undergräver legitimiteten för ordensväsendet.

Kanske vore det bättre att låta en oberoende institution rekommendera eller besluta om tilldelningen. Ett råd med representanter från olika delar av samhället – politik, akademi, idrott, konst och litteratur, jordbruk och så vidare – skulle ha lättare att värna integriteten.

Det är sådant som en utredning får ta ställning till.

Men initiativet från ledamöterna i konstitutionsutskottet är bra.

Återinför ordensväsendet och belöna framstående prestationer.

Joakim Broman, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Källor:

Debattartikeln i Svenska Dagbladet:

https://www.svd.se/kungafamiljen-vaxer--nu-maste-anslaget-begransas

Svenska ordnar:

https://www.kungahuset.se/monarkinhovstaterna/ordnarochmedaljer.4.367010ad11497db6cba80004760.html