Jämställdhet ur ett manligt perspektiv

Debatt. Om fler män ser en egennytta av jämställdhet kan utvecklingen mot ett verkligt jämställt samhälle gå fortare.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2015-11-19 04:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jämställdhet diskuteras handlar det ofta om att män ska stå tillbaka för att öka kvinnors och flickors möjligheter i samhället.

Jag tror att om fler män ser en egennytta av jämställdhet kan utvecklingen mot ett verkligt jämställt samhälle gå fortare.

Ett vanligt argument för att få männen att ta ut en större del av föräldraledigheten är att det kan stärka kvinnors löneutveckling.

Ett vassare argument för männen är förstås den starkare anknytning man får till sina barn. Det gör även att barnet får bättre kontakt med båda sina föräldrar. Om föräldrarna går skilda vägar senare i livet så ökar mannens möjlighet att vara en viktig del i barnets fortsatta liv.

Mäns våld mot kvinnor uppmärksammas ofta i debatten. Det är även viktigt för män att få slut på mäns våld eftersom det oftast är andra män som drabbas av våldet.

Här bör vi alla sträva efter en nolltolerans mot våld. Våld ska aldrig vara en lösning. De som använder sig av våld ska uppmärksammas och få hjälp med att byta sin livsföring.

Det här gäller såväl fysiskt, sexuellt som psykiskt våld och oberoende av vem som utför det och vem som drabbas. En nolltolerans mot våld är även en nolltolerans mot mäns våld mot kvinnor.

Yrken med en stor andel kvinnlig arbetskraft har ofta lägre lön och sämre villkor. Det gör det svårare för en ung man att motivera varför han ska välja ett traditionellt kvinnligt yrke.

Han straffas om han bryter mot könsnormen. Mer jämlika löner och villkor skulle öka unga mäns intresse av att bryta normen och på det sättet skulle de få en vidare arbetsmarknad. Om fler män väljer yrken som förskollärare och grundskolelärare skulle nästa generations barn möta en mer jämställd värld.

Det finns statistik som visar att kvinnor får mindre omfattande vård när de läggs in på sjukhus. Per Johansson på IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) har visat att det delvis beror på att män söker hjälp senare än kvinnor. Han har även visat att inom tre år efter inläggningen så dör dubbelt så många män som kvinnor.

Vi män bör bli mer observanta på vår hälsa och söka hjälp tidigare. Vi bör även vara mer öppna med vårt psykiska mående, vilket skulle kunna minska männens risk för självmord. Män begår cirka 70 procent av självmorden. Här har vi alla en möjlighet att bidra till ett bättre samhälle genom att vara rädda om oss själva och om varandra.

Vi lyfter dessa tankar nu i samband med den Internationella mansdagen, men ska vi komma framåt med jämställdheten så måste vi jobba med det året om.

Låt oss nu göra jämställdhet till en fråga för alla. Vi har alla något att vinna på det och vi kan alla bidra.

Håkan Andersson

ordförande för Centerpartiet i Skellefteå

Om fler män väljer yrken som förskollärare och grundskolelärare skulle nästa generations barn möta en mer jämställd värld.

undefined