Ingenting är egentligen långsiktigt löst

Debatt. Det finns all anledning att vara oroad eftersom framtiden för energimarknaden på intet sätt är säkrad, och så länge man inte gör upp med grundorsakerna till varför krisen uppstod är nya sådana att vänta.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-06-19 16:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det innebar både hopp och besvikelse när fem partier – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – i dagarna slöt en energiöverenskommelse. Sverigedemokraterna placerades tyvärr på åskådarplats.

Vitala delar av energibranschen har fått ett visst andrum, men ingenting är egentligen långsiktigt löst.

Det är dock mycket välkommet att både kärnkraften och vattenkraften, vilka tillsammans står för nästan 90 procent av svensk elproduktion, får ett erkännande genom att man fasar ut effektskatten och sänker fastighetsskatten. Dessa åtgärder var absolut nödvändiga för att inte forcera in Sverige i en akut energi- och effektbrist.

Men det är uppenbart att överenskommelsens parter inte lyckats greppa den större bilden om elmarknaden. Den akuta energimarknadskris som just nu råder har främst uppstått kopplat till politisk klåfingrighet där man pumpat in subventionsmiljarder i viss elkraft som marknaden på intet sätt har efterfrågat.

Det politiskt skapade överutbudet har sedermera pressat ner elpriserna så att i princip ingen elproducent kan få kalkylerna att gå ihop.

Problemet är även att när subventionerna går till väderberoende energislag är det svårt att ta bort något annat ur systemet eftersom beredskap måste finnas för kalla vinterdagar som är utan vare sig sol eller vind.

Men trots detta faktum valde man att öka subventionerna ytterligare med omfattande mål om främst väderberoende elproduktion.

Man vill alltså ha mer av samma medicin som skapade problemen från första början. Det finns därför all anledning att vara oroad eftersom framtiden för energimarknaden på intet sätt är säkrad, och så länge man inte gör upp med grundorsakerna till varför krisen uppstod är nya sådana att vänta.

Inom överenskommelsen finns två tydliga sidor med var för sig egna agendor. Den ena eftersträvar maximalt med så kallat förnyelsebart, och vill ha bort kärnkraften, medan den andra vill ha mer marknadslösningar där kärnkraften ses som en viktig baskraft.

Bland de partier som fastnat i det kostsamma och orealistiska spåret med förnyelsebart, drivet av subventioner, finns främst Miljöpartiet och Centerpartiet. På den andra sidan finns Sverigedemokraterna och Liberalerna, två partier som står utanför överenskommelsen.

De två förstnämnda partierna samlar i riksdagen 13 procent av rösterna, medan de senare två samlar 18. Ser man till opinionsutvecklingen är skillnaden än större.

En fempartiuppgörelse utan de tre mest verklighetsfrånvända partierna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, skulle inte bara samla ett större parlamentariskt stöd, utan skulle också på allvar kunna lösa energimarknadskrisen långsiktigt.

Jimmie Åkesson(SD)

partiledare

Mattias Bäckström Johansson(SD)

riksdagsledamot för Västernorrlands län och energipolitisk talesperson

undefined
undefined