I reklamen frodas fördomarna

Krönika. Lotto-reklamen är inte bara fördomsfull. Den påminner också om en tankefigur som varit mycket vanlig i Sverige fram till nyligen: idén om att det enda sättet att bli rik är att vinna på det statliga lotteriet.

Foto: Noella Johansson/TT

Not Found2018-03-07 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

”Du hör”, säger han på bred värmländska. ”Städhjälp. Fondportfölj. Det låter inte trovärdigt.”

Mannen i radioreklamen ringer till spelbolaget Svenska Spel och funderar över att han låter som vanligt trots att han blivit miljonär på Lotto.

Det är en talande fördom från reklammakarna: städhjälp är något som miljonärer har, medan stackars vanliga människor aldrig ens skulle tänka tanken.

Men avdraget för hushållsnära tjänster har inte bara skapat en vit marknad för jobb som tidigare i hög utsträckning antingen utfördes svart eller inte alls – det har också gjort att människor med genomsnittliga inkomster använder sig av det.

I valrörelsen 2014 tog Centerpartiet fram siffror som visade att 68 procent av de som använder sig av det så kallade rut-avdraget tjänar under 33 000 kronor i månaden.

På samma sätt förväntas vi i Lotto-reklamens värld tänka att en fondportfölj inte är något en normal person använder för sitt sparande, utan något man ordnar först när man av en lycklig slump kommit över några miljoner.

Men enligt finansbranschens gemensamma sajt Fondkollen är svenskarna bäst i världen på fondsparande.

76 procent av befolkningen sparar i fonder, om man exkluderar PPM-systemet. 1,8 miljoner svenskar har ett investeringssparkonto.

Men Lotto-reklamen är inte bara fördomsfull. Den påminner också om en tankefigur som varit mycket vanlig i Sverige fram till nyligen: idén om att det enda sättet att bli rik är att vinna på det statliga lotteriet.

Det var inte så länge sedan det var sant. På 1970-talet var kapitalinkomstskatterna så höga att Astrid Lindgren fick betala 102 procent i marginalskatt, och fram till skattereformen 1991 beskattades även småföretagande mycket hårt.

Varken flit eller sparnit lönade sig. Bättre då att lita till lotten.

I dag är tiderna tack och lov annorlunda. Inkomsterna är högre och skatterna i alla fall lite lägre. Den som fondsparar 1 000 kronor i månaden har sannolikt skrapat ihop en miljon efter 25 år, tack vare ränta-på-ränta-effekten.

Det går att bli miljonär, även i Sverige.

Det är också möjligt att skaffa städhjälp utan att vara det.

Men bara om man inte låter sig luras av reklamen.

Joakim Broman, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Länkar:

http://fondkollen.se/fondbloggen/inlagg/sverige-fortfarande-varldsbast-pa-att-spara-i-fonder/

https://maktochpolitik.wordpress.com/2014/08/21/vilka-anvander-sig-av-rut-avdraget/