I dag firar vi Världsdagen för pressfrihet. En dag för att uppmärksamma och hedra alla de personliga risker och uppoffringar som görs världen över i pressfrihetens namn.
Dagen instiftades för 1993 av FN:s generalförsamling, och att det blev just den 3 maj hänger ihop med att det var den dagen 1991 som den så kallade Windhoekdeklarationen godkändes. En deklaration som ska värna en oberoende press.
Den text du just nu läser är skriven i en lång tradition av svensk pressfrihet. I december 2016 firade vi den svenska tryckfrihetsförordningen som då fyllde 250 år. En aktningsvärd ålder som gör den svenska tryckfrihetsförordningen till världens äldsta.
Så det är kanske inte så konstigt att vi här i Sverige tar vår vidsträckta tryck- och yttrandefrihet för given.
Men då måste vi också komma ihåg att alla inte är lika positiva. Gång efter annan görs försök att på olika sätt inskränka denna frihet. Det kan röra sig om olika former av fotograferingsförbud, försök att förbjuda vissa yrkesgrupper att meddela sig med medier, förbud mot viss typ av reklambudskap, med mera.
Saker som var för sig kan te sig relativt harmlösa eller till och med rimliga, men som sett i ett större perspektiv innebär inskränkningar av tryck- och yttrandefriheten.
Så gläds en dag som denna åt att du lever i ett land där du kan ta del av fria och oberoende medier.
Sverige har i alla fall all anledning att fira en dag som denna. Vårt land behåller sin andraplats på Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex som nyligen publicerades. Bara Norge ”slår” Sverige när det kommer till pressfrihet, sett till de 180 länder som ingår i rankningen.
Sämst ställt med pressfriheten är det föga överraskande i Eritrea och Nordkorea.
Det som dock är oroväckande i Reportrar utan gränsers rankning av pressfriheten är den ökade fientligheten mot medier och journalister världen över. Bara i måndags dödades ett tiotal journalister i Kabul i ett sprängattentat som tros ha varit riktat just mot journalister.
Men förutom dessa regelrätta våldshandlingar ser vi också hur demokratiskt valda ledare i allt högre grad hetsar mot medier och journalister.
I USA har president Donald Trump kallat medierna för ”folkets fiender” och i Tjeckien tog presidenten Milos Zeman med sig en replika av en automatkarbin AK-47 med inskriptionen ”för journalister” till en presskonferens.
Så gläds en dag som denna åt att du lever i ett land där du kan ta del av fria och oberoende medier. Där du kan skriva debattartiklar och insändare där du kritiserar styrande politiker, utan att för den skull riskera att slängas i fängelse.
Gläds åt att vi har en lokal dagstidning som tar tillvara på just dina intressen och bevakar ditt lokalsamhälle.
Det är något att vara stolt över.