Replik på Monika Lundbergs (marknadsområdeschef Nord Fastighetsägarna Mittnord) debattartikel ” Låg standard ger inte fler hyresrätter”, publicerad i Norran och på norran.se torsdagen den 22 december 2016.
För det första är det viktigt att vara tydlig när man pratar om hyresgästernas önskan om högre standard.
Hyresgäster är självklart inte emot att deras hyresvärd utför löpande underhåll av fastigheten. Det hyresgäster och vi på Hyresgästföreningen motsätter oss är ofrivilliga ombyggnationer med standardhöjningar som leder till kraftigt höjda hyror och som hyresvärdarna gärna gör i samband med underhållsåtgärder.
Tyvärr finns det många exempel där höjningarna gjort det svårt för människor att bo kvar i sina hem.
Monika Lundberg, marknadsområdeschef/platsansvarig på Fastighetsägarna Mittnord i Skellefteå , gör en helt annan tolkning av hyresgästers inflytande över sitt boende vid ombyggnationer än vad både Hyresgästföreningen och regeringen gör.
Enligt Monika Lundberg har ”lagstiftaren gett hyresgästerna ett mycket starkt skydd så att de inte utsätts för omotiverade renoveringar” och så ger hon en beskrivning av hur det skyddet ser ut.
Ja, det stämmer att hyresgästen måste tillfrågas, men till 99 procent så är ett eventuellt nej inte värt någonting när hyresvärden går till hyresnämnden. Det blir som hyresvärden vill och hyresgästen får stå för den höjda hyran.
2015 ansåg regeringen att hyresgästens inflytande vid ombyggnationer var svagt och tillsatte en utredning vars uppdrag är att utveckla inflytandet. Utredningen ska vara klar i februari 2017 och vi hoppas verkligen att den leder till att hyresgästen nu får ett reellt inflytande.
Tidningen Hem & Hyra publicerade nyligen en omfattande kartläggning av hur stora hyreshöjningar som den senaste tidens renoveringar lett till. I de granskade 32 stora renoveringarna runt om i landet var den genomsnittliga hyreshöjningen för en trea 1 246 kronor i månaden. Den största höjningen låg på 3 066.
Undersökningen visar att i 31 av 32 renoveringar har samtidigt standardförbättringar gjorts vilket inneburit att hyresvärden kunnat höja hyran. Det handlar framför allt om högre standard i badrum och kök.
I hälften av fallen svarade hyresvärdarna att hyresgästerna inte kunnat påverka nivån på förbättringarna. Tretton bolag svarar delvis och endast tre svarar ja. Det är inte vad vi menar med ett starkt inflytande.
Ett sätt att redan i dag åstadkomma ett bättre hyresgästinflytande är de samrådsavtal som Hyresgästföreningen tecknar med hyresvärdarna och där hyresgästerna exempelvis erbjuds möjlighet att välja mellan olika ombyggnadsnivåer.
Det är helt tydligt att även hyresvärdarna gynnas av avtalen. Annars hade de inte tecknat sådana med oss.
Vi har en stark tro på hyresrätten och vi ser den som en nödvändighet för en fungerande bostadsmarknad och ett fungerande samhälle.
Med Monika Lundbergs resonemang finns en risk att hyresrätten prisar ut sig som en attraktiv och möjlig boendeform. Hyresrätten gynnas inte av lyxrenoveringar som tvingar människor att flytta från sina hem, eller för den delen, av de allt högre kostnaderna för nyproduktion.
Hyresrätten skulle gynnas av en skattereform som jämnar ut den orättvisa beskattningen av hyresrätten jämfört med det ägda boendet.
Det vore glädjande om Monika Lundberg och hennes organisation också såg det sistnämnda som ett sätt att främja hyresrätten i stället för att vilja försämra ett redan i dag dåligt rättskydd för sina kunder, hyresgästerna.
Lillemor Göranson