Hur mycket nyheter tål vi egentligen

Krönika. Självklart ska man rapportera, men att radikalt ändra i sändningstablåerna är att gå för långt, särskilt när det handlar om sådant som skett i andra länder. Att det sänds timme efter timme med prat och spekulationer gör oss inte bättre informerade, förmodligen sämre.

Not Found2017-06-15 15:37
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som gammal ”nyhetsmissbrukare” har jag börjat få nog av ”Breaking News”, alltså att man i all oändlighet tuggar om samma nyhet.

Tydligast har detta fenomen blivit i samband med den senaste tidens terrorattentat.

Självklart ska man rapportera, men att radikalt ändra i sändningstablåerna är att gå för långt, särskilt när det handlar om sådant som skett i andra länder.

Att det sänds timme efter timme med prat och spekulationer gör oss inte bättre informerade, förmodligen sämre.

När situationen börjat klarna och myndigheterna kan redovisa fakta har vi tröttnat och lyssnar inte längre.

Ett annat otyg är alla dessa meningslösa intervjuer med mer eller mindre chockade människor som får frågan. ”Hur kändes det?”.

Denna överrapportering, i samband med terrorattentat, är inte bara tröttsam och fördummande, den bidrar också till att vi lätt får fel perspektiv på problemet.

Om vi ser till hur vårt land drabbas av våld och för tidig död så finns det saker som är betydligt farligare än terrorattentat: trafikdöden, drunkningar, självmord och överdoser av både illegala droger och legala läkemedel.

Att brott fascinerar är ingen nyhet. Men även inom det området kan mediernas rapportering lätt leda till fel perspektiv. Läser man kvällstidningarna, men även Norran, tycker jag att rapporteringen kring vissa brott får alldeles för stort utrymme och bidrar till att människor blir rädda – helt i onödan.

Att de flesta brottstyper minskat under de senaste decennierna, och att andelen som återfaller i brott har minskat, kan man inte tro när man läser tidningarna.

Jag förstår att den nya tekniken med mobilkameror och internet gjort att traditionella nyhetsmedier, för att möta konkurrensen, börjat snuttifiera nyheterna.

Frågan som Sveriges Radio, Sveriges Television med flera bör ställa sig är hur detta påverkar hur vi uppfattar verkligheten.

Rädslan att missa något gäller dock inte bara media, utan i lika hög grad den enskilda människan. I dag har många av oss moderna telefoner som kan skicka så kallade Push-notiser när någonting nytt har hänt.

Själv har jag slagit av den funktionen. Jag vill inte bli avbruten mitt i ett samtal, mitt i ett TV-program, eller när jag är på bio eller i kyrkan.

Att få nyheter i realtid innebär inte att vi är bättre informerade.

Däremot innebär det med stor säkerhet att vi är mer stressade, eftersom vi kommer alltid kommer att vara oroliga för att ha missat något.

Hans Marklund präst Frågan som Sveriges Radio, Sveriges Television med flera bör ställa sig är hur detta påverkar hur vi uppfattar verkligheten. 18541135