Hörselskadade blir extra hårt drabbade av flytten

Ledare. Med risken för tidig demens, med ökat vårdbehov, ökad risk för fallskador och ökade kostnader för lönebortfall och resor tror vi inte att de besparingar som förväntas motsvarar de kostnader som följer av flytten.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-04-13 05:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Styrelsen för Hörselskadades förening (HRF) i Skellefteå riktar skarp kritik mot Västerbottens läns landsting för den planerade flytten av öron-näsa-halskliniken till Umeå. Det finns flera orsaker till varför vi med hörselnedsättning drabbas hårt av beslutet.

Den som drabbas av en skada på hörseln måste ofta göra ett flertal besök på öron-näsa-halskliniken. Först för att fastställa symptom och omfång av skadan och sedan för att se vilka åtgärder som krävs för att åtgärda, eller åtminstone minska hindret, i kommunikationen med andra i samhället.

Det är också vetenskapligt säkerställt att nedsatt hörsel kan öka risken för demens med så mycket som tre gånger jämfört den som är normalhörande. Framförallt beror den ökningen på att långtidsminnet fungerar sämre. Med det som grund är det väsentligt att en skada på hörseln behandlas så snart som möjligt.

Andra undersökningar visar att risken för att falla är redan i 40–69-årsåldern nästan tre gånger så stor för den med skador på hörselorganet. För de som arbetar professionellt med öron-näsa-halsproblem torde det inte vara någon större överraskning att balansen påverkas av sådana skador.

Vi som har en hörselnedsättning kan många gånger också ha svårt att resa själva eftersom vi inte alltid hör utrop på tåg och bussar. Det betyder att vi i större utsträckning än många andra har behov av medföljare, vilka kanske måste ta ledigt från sitt arbete hela dagar.

Enligt uppgifter i Norran (5/3 2016) är också väntetiderna för flertalet utredningar inom öron-näsa-halsområdet extremt höga i Umeå jämfört med i Skellefteå. Hur det ska lösas med en ökad patienttillströmning verkar för oss som en omöjlig ekvation.

Skellefteå kommun arbetar aktivt med tillgänglighet och förebyggande av funktionshinder medan landstinget går åt det andra hållet. Av de 20-talet förtroendevalda i landstingsfullmäktige från Skellefteå kommun är det endast ett fåtal som reagerat mot beslutet. Var är de andra som representerar och arbetar för oss i Skellefteå?

Med risken för tidig demens, med ökat vårdbehov, ökad risk för fallskador och ökade kostnader för lönebortfall och resor tror vi inte att de besparingar som förväntas motsvarar de kostnader som följer av flytten.

Någon risk- och kostnadsanalys för samhället, och de som berörs, kan vi heller inte hitta, bara Västerbottens läns landstings egen analys av minskade kostnader och riskbedömning för att klara verksamheten. De ser uppenbarligen bara till sig själva i den här frågan.

Till det lägger vi den mänskliga aspekten att vård ska finns i närheten av de människor som behöver den – inte där politikerna tycker att det passar bäst.

Harry Gustavsson

ordförande Hörselskadades Riksförbund (HRF) Skellefteå

Marlene Idenäs

Hörselskadades Riksförbund (HRF) Skellefteå

Molly Marklund

Hörselskadades Riksförbund (HRF) Skellefteå

Fred Öhlin

Hörselskadades Riksförbund (HRF) Skellefteå

Carina Albertsson

Hörselskadades Riksförbund (HRF) Skellefteå

Henry Hedström

Hörselskadades Riksförbund (HRF) Skellefteå

Göran Forsström

Hörselskadades Riksförbund (HRF) Skellefteå

Det är vetenskapligt säkerställt att nedsatt hörsel kan öka risken för demens.

undefined
Läs mer om