Höghastighetsbanor för snabbtåg kommer med ett för högt pris.
Det är bättre att rusta upp regionala spår än att påbörja ett prestigebygge mellan storstäderna.
Det finns två sanningar med stora infrastrukturprojekt: Dels brukar de kosta mer än beräknat, dels måste tidsvinsten vara så stor att investeringen är motiverad.
Öresundsförbindelsen mellan Malmö och Köpenhamn kostade nästan 20 miljarder danska kronor. Bygget finansierades med lån, som återbetalades genom vägavgifter och avgifter för tågoperatörerna. Prislappen var hög, men försvarbar. Bron erbjöd ett nytt alternativ, kortade restiden över sundet och band samman regionen.
Höghastighetsbanor för tåg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö beskrivs som Sveriges största infrastukturbeslut på 150 år. Allianspartierna hade banorna som ett desperat vallöfte 2014. S- och MP-regeringen är fortfarande positiv. Förhandlingar pågår med berörda kommuner om medfinansiering.
Men som tankesmedjan Fores konstaterar i rapporten ”Är det lönt att välja tåget?” saknar höghastighetsbanorna en uppenbar nytta i förhållande till utgiften.
Trafikverkets beräknade kostnad är hisnande 230 miljarder kronor, med ett osäkerhetsspann på 200 till 260. Bara osäkerhetsspannet på 60 miljarder motsvarar alltså notan för mer än två Öresundsförbindelser.
Samtidigt är finansieringslösningen inte mer konkret än att Sverigeförhandlingens starke man, den moderata eminensen H G Wessberg, föreslår att staten säljer sitt innehav i Telia.
När stambanorna byggdes var alternativet till tåg häst och vagn. Innan Öresundsförbindelsen stod klar kunde man bara ta båten till Köpenhamn.
Höghastighetsbanor skulle ge kortare restider än i dag, men innebär knappast någon revolution. Passagerarunderlaget brister. Nyttan för kommunerna längs spåret är ytterst osäker. Miljöargumentet krymper för varje ny laddstolpe till elbilar.
Regeringen behöver en långsiktig plan för att rusta upp befintliga stambanor och regionala pendlingsspår. Att bränna av hundratals miljarder i ett hasardliknande infrastrukturprojekt är inte svaret på Sveriges kostnadsutmaningar.
Lars Kriss
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån
När stambanorna byggdes var alternativet till tåg häst och vagn.