Egentligen är det så enkelt. Industrin producerar värme den inte behöver som fjärrvärmenäten kan använda för att ge värme i våra hus.
Men, enkla lösningar är inte alltid populära. Istället för att använda den miljövänliga restvärmen från industrin, väljer många kommuner att själva bygga dyra fjärrvärmeverk. Under tiden släpps restvärmen ut i luften eller i havet till ingen nytta.
Vem tjänar på detta? Ingen egentligen, utom möjligen de som bygger värmeverk. Och förstås de kommunala fjärrvärmebolagen.
Visst kan det finnas anledning att bygga värmeverk på de ställen där restvärme saknas, men där fastigheter eller fabriker redan finns nära till hands är det bara kapital- och miljöförstöring.
Vi i Industrigruppen Återvunnen Energi, IÅE, har länge drivit denna fråga och vi kan idag se att lagstiftningen om reglerat tillträde till fjärrvärmenäten inte löser problematiken, då regleringen ger fjärrvärmebolagen vetorätt mot externa värmeleverantörer.
Monopol är, som bekant, aldrig av godo men så har det få fortgå inom fjärrvärmebranschen i många är.
Det är dags att skapa en hållbar lösning för hur restvärme från industrin skall tas tillvara. Halvmesyrerna som dagens lagstiftning ger är inget som varken fungerar eller ger kloka styrmedel. Att använda restvärme från industrin ger vinster för kommunerna, konsumenterna, miljön och för industrin. Det vore besynnerligt i fall vi inte kunde komma fram till en bra lösning snart.
Så, varför inte låta sig inspireras av vårt grannland i öst? En studie som Finsk Energiindustri beställde av Pöyry konstaterade att det finns många fördelar med öppna fjärrvärmenät. En likadan studie i Sverige skulle kunna ge bra underlag och bidra med intressant information.
Det vore i alla fall en bra början.
Stig Nilsson, Ordförande Industrigruppen Återvunnen Energi, IÅE
Det vore besynnerligt i fall vi inte kunde komma fram till en bra lösning snart.