Vill du skriva på mot storskolan?
Personen som ringt på dörren sträckte fram pennan och jag var beredd att skriva under. Fast innan jag undertecknade började vi diskutera. Och tur var det. I slutänden skrev jag inte på.
Det visade sig nämligen att den ”storskola” som namninsamlingen vände sig mot var en skola som planeras få 230 elever. Argumentet att det skulle bli väldigt långt för eleverna till den nya skolan kom också snabbt på skam. Den elev från Mobacken som fick längst till skolan fick 1,8 km, den från Stämningsgården 1,4.
Argument har också hörts att Mobackenskolan inte har några större miljöproblem. Faktum är att skolan efter en oberoende konsultundersökning utrymts av hälsoskäl samt att barn och personal likafullt blivit sjuka av miljön trots att lokalerna används minimalt. Miljöproblemen är återkommande. Liberalerna har sedan rapporten kom förespråkat att Mobackenskolan ska rivas.
Barn ska inte bli sjuka av sin skola. De ska bli utbildade.
Bygga en ny skola på Mobacken då?
Visst, Kostnaden torde lågt räknat landa på 70 miljoner kronor.
Tycker jag det är väl använda skattepengar?
Nej, nya dyra lokaler som dessa ska betalas och som en gökunge kommer de att tränga ut det viktiga. Fler nya kvadratmetrar betyder färre lärare, äldre läromedel och större klasser.
Visst behövs små skolor också i framtidens Skellefteå kommun, men när ekonomin blir trängre prioriterar jag självklart skolor där en nedläggning betyder något annat än att eleven som får längst hamnar 1 823 meter från skolan. Självklart prioriterar jag en sådan gång skolor på orter som Bygdsiljum, Hjoggböle, Ostvik och Skråmträsk.
Därför har jag hittills, och kommer också framöver, att förespråka att Brännanskolan blir lågstadieskola för de elever som i dag går på den sjuka Mobackenskolan och i den överfulla skolan i Sjungande Dalen. Kvalitén i undervisningen är det centrala.
Däremot ska skolvägen vara säker. Jag tror att mycket av oron i bostadsområdena handlar om hur barnen säkert tar sig till skolan. Det är där krutet och en slant ska satsas. Det är där en dialog behöver föras med barn, föräldrar och personal.
Siffror visar att Socialdemokraterna i Skellefteå prioriterar skolan lågt jämfört med genomsnittet av Sveriges kommuner. För 2014 ökade gapet med 20 miljoner kronor till över 80. Det är ett problem. Liberalerna har jobbat och fortsätter att jobba stenhårt för att Skellefteås elever i ett första steg ska få samma ekonomiska resurser som elever i genomsnittskommunen för att nå en skola i toppklass.
De pengarna ska använda till bättre kvalité i skolan, till exempel i form av fler lärare.
Det är en betydligt bättre prioritering än dyra och onödiga lokaler.
Lars Åhman(L)
ersättare i kommunfullmäktige i Skellefteå
Liberalerna jobbar hårt för att Skellefteås elever ska få samma ekonomiska resurser som elever i genomsnittskommunen för att nå en skola i toppklass.