Han vill göra en Macron

Krönika. En som vill göra om Macrons bravad, om än i mindre skala, är Jan Janscha Johansson, en gång i tiden färgstark socialdemokratisk kommunpolitiker, numera avhoppad sosse. Trött på Skellefteås socialdemokrater hoppade han av politiken för att bilda ett eget parti, Svenska Folkhemspartiet.

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Not Found2017-07-04 12:31
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra sommaren hoppade Emmanuel Macron av som finansminister i socialistpresidenten François Hollandes regering och bildade en egen politisk rörelse, ”En marche”, Framåt. Det är en händelse som ser ut som en tanke att Macron och hans parti bär samma initialer.

Nu är Macron president och ”La République en marche” vann en jordskredsseger i det franska parlamentsvalet, även om den blev mindre än väntat.

En som vill göra om Macrons bravad, om än i mindre skala, är Jan Janscha Johansson, en gång i tiden färgstark socialdemokratisk kommunpolitiker, numera avhoppad sosse, som han själv kallar sig. Trött på Skellefteås socialdemokrater hoppade han av politiken för att bilda ett eget parti, Svenska Folkhemspartiet.

Det är spännande med politik.

Det börjar röra på sig i kommunfullmäktige.

Jag gillar inte den generella högersväng som Socialdemokraterna gjort, och jag gillar inte deras vänstersväng i identitetspolitiken (= ställningstaganden som grundar sig på särintressen och perspektiv utifrån tillhörighet av en social grupp), som Jan Johansson själv uttrycker det när han ska förklara avhoppet.

Siktet är inställt på valet till kommunfullmäktige i Skellefteå nästa år.

Då är frågan: Behöver Socialdemokraterna och de andra vänsterkantspartierna oroa sig?

Det är enklare för ett nybildat parti att komma in i kommun- och landstingsfullmäktige än vad det är att komma in i riksdagen. Trösklarna är höga. Det är bara att se på Kristdemokraternas och Miljöpartiets långa och mödosamma politiska ökenvandring för att uppnå dagens ställning som etablerade riksdagspartier.

De flesta lokala partier som lyckats etablera sig har antingen varit enfrågepartier, eller verkat i en kommun med ett utbrett missnöje mot det politiska etablissemanget. Sedan får vikten av karismatiska ledare aldrig underskatten; se bara på Bert Karlsson och Ian Wachtmeister som dansade in i riksdagen en höst och haltade ur densamma fyra år senare.

Som svar på frågan om S behöver oroa sig, för det är främst de väljarna som Svenska Folkhemspartiet vill nå, så är svaret: Ja, men inte allför mycket.

Det parti som Socialdemokraterna främst behöver oroa sig för är Sverigedemokraterna som i dag är det största partiet bland manliga väljare.

Men vad som trots allt talar för att Socialdemokraterna behåller en stark politisk position i Skellefteå är att det i Sverige brukar finnas ett utbrett mentalt motstånd mot att plötsliga och snabba opinionsyttringar ska destabilisera det etablerade partisystemet.

Men samtidigt skulle det inte förvåna om Jan Johanssons nybildade parti får några mandat. Alla är inte nöjda med den politik som S i Skellefteå för.

Siktet är inställt på valet till kommunfullmäktige i Skellefteå nästa år.

undefined