Replik på Nils Harnesks (S) replik ”Fel tänkt kring mineralskatt” publicerad på norran.se måndagen den 11 februari 2013.
Vill man stoppa gruvprojekt så är en gruvskatt ett effektivt sätt. Nils Harnesk (S) har tidigare ifrågasatt gruvprojekt och argumenterar på norran.se (måndagen den 11 februari 2013) för införandet av en gruvskatt. Argumentationen går ut på att medel fonderas och sedan delas ut av politiker till angelägna ändamål som gynnar medborgarna och regionen.
Tanken kan verka fin. Men problemet med en hög gruvskatt är att intäkterna kan utebli. En 10-procentig skatt, som Nils Harnesk förordar, kostar Northland 455 miljoner kronor/år och LKAB nära 3 000 miljoner kronor/år.
Som om inte det vore nog så inspireras Nils Harnesk av Australien som har en skatt på 30 procent. En sådan skattenivå skulle ett normalt år nära nog utradera vinsten för Sveriges lönsammaste gruvbolag, LKAB. En gruvskatt på den nivån för tankarna till Astrid Lindgrens saga om Pomperipossa.
Gruvskatten förändrar en investeringskalkyl radikalt. Gruvor med svag lönsamhet kan komma att avvecklas och nya gruvor blir svårare att finansiera. Med en gruvskatt så riskerar många av gruvprojekten att aldrig bli av. Bara hotet om att införa en skatt gör att investerare måste ta hänsyn till skatten redan i dag.
Nils Harnesk och övriga förespråkare för en gruvskatt utsätter därmed gruvnäringen, dess anställda och gruvkommuner för den oro som en hög gruvskatt tillsammans med fluktuerande mineralpriser och dollar kan innebära.
Johan Johansson (M)
riksdagsledamot för Norrbottens län
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
riksdagsledamot för Västerbottens län