En statlig utredning har föreslagit att brottet ”köp av sexuell tjänst” ska gradindelas.
Centerkvinnorna tycker att förslaget vore att ta ett stort steg i fel riktning.
Genom att gradindela sexköpsbrottet frångås den grundläggande principen i sexköpslagstiftningen – att all form av prostitution är skadlig för samhället.
Centerkvinnorna befarar att en gradindelning av brottet skulle kunna leda till att färre brott totalt beivras – vilket på sikt riskerar minska lagstiftningens attitydpåverkande effekt. Det skriver Centerkvinnorna i sitt remissvar på Människohandelsutredningens delbetänkande (SOU 2016:42).
Centerkvinnorna har mycket svårt att se vilka fall av sexköp som skulle kunna falla under ”förmildrande omständigheter”.
En feministisk regering borde inte, åtminstone inte med trovärdigheten i behåll, kunna gå vidare med det förslaget.
Tills alldeles nyligen föll brottet ”sexköp” inom samma straffskala som snatteri, med maximalt fängelse i sex månader. 2011 skärptes straffet för köp av sexuell tjänst, när straffmaximum höjdes till fängelse i ett år.
Det är bra, men långt ifrån tillräckligt, eftersom den högre delen av straffskalan, fängelsestraff, till synes aldrig har använts av domstolarna. Det absolut vanligaste är att den som köper sex döms till böter.
I stället för att gradindela brottet ”sexköp”, och därmed ytterligare signalera att sexköp generellt sett kan vara mindre klandervärt, så anser Centerkvinnorna att påföljderna kan nyanseras genom den uppdaterade straffskalan och att fokus bör ligga vid att lagen tillämpas i högre grad.
Fler sexköpare bör dömas till fängelse, helt enkelt.
Centerkvinnorna anser att det vore oerhört olyckligt om regeringen väljer att föreslå en gradindelning av brottet och därmed sanktionerar bilden av ”förmildrande omständigheter” samtidigt som vi ser en trend med allt yngre sexköpare.
Det skulle skicka fel signal och urholka den befintliga lagstiftningen.
Sofia Jarl