Kommunen är Skellefteås största arbetsgivare.
Majoriteten av de kommunanställda är kvinnor.
Jämställdheten i Skellefteå påverkas av detta. Vi i Alliansens anser att det är avgörande för kommunens utveckling att människor kan leva jämställda liv här. Därför är det viktigt hur kommunen agerar i förhållande till kvinnors arbets- och yrkesliv. Det gäller både inom kommunala verksamheter och i hela det geografiska Skellefteå.
Vi i Alliansen har konkreta förslag för en jämställd kommun.
Lag om valfrihetssystem (LOV)
Vi vill till att börja med införa LOV i hemtjänsten. Ser vi till hela kommunens utveckling behövs fler företag som drivs av kvinnor, och att öppna upp för LOV ger fler kvinnor möjlighet att driva företag inom sitt verksamhetsområde.
Men här försöker den socialdemokratiskt ledda regeringen, tillsammans med Vänsterpartiet, att begränsa möjligheterna för kvinnor att starta välfärdsföretag: hemtjänst, äldreboenden, assistansföretag, friskolor och förskolor.
Det är avgörande för kommunens utveckling att människor kan leva jämställda liv här.
Detta genom att föreslå vinstbegränsning till sju procent av kapitalet som investerats i lokaler, maskiner och fordon. Tjänsteföretag som övervägande drivs av kvinnor har inte sådana investeringar, och då blir dess tillåtna vinst mycket mindre. Möjligheterna för kvinnor att driva företag i sina välfärdsbranscher minskas drastiskt.
Översyn av den kommunala organisationen
Hur många underställda har varje chef? Inom tekniska kontoret, med avdelningar som är typiskt manliga arbetsplatser, har vissa chefer fem–tio underställda. Inom barnomsorgen och äldreomsorgen, som är typiskt kvinnors arbetsplatser, finns det chefer som har 30–40 underställda.
Det är alldeles för många för en chef. Det ger ofta en otrygg och stressig arbetsmiljö när chefen inte hinner ha kontakt med medarbetarna, eller hinner leda arbetet.
Praktiska arbetskläder
En annan skillnad mellan mans- och kvinnodominerade kommunala arbetsplatser är tillgången till arbetskläder. Inom vissa mansdominerade avdelningar får personalen rejäla skyddskläder och skor, både för utomhus- och inomhusbruk, sommar som vinter.
Inom den kvinnodominerade förskolan fick personalen en vinterdress för fem år sedan. Men eftersom det bara fanns en modell var det många som inte kunde utnyttja dessa plagg. Vinterskor och inomhuskläder får personalen själva stå för, även om de snabbt nöts och smutsas ner på förskolan.
Självklart är det en ekonomisk fråga, det är ju betydligt fler anställda inom förskolan.
Det sticker i ögonen att kommunens personal inte får likvärdiga möjligheter, trots att de arbetar åt samma arbetsgivare.
Vi i Alliansen vill att kvinnor och män ska ha likvärdiga möjligheter att forma sina liv. Och här har kommunen ett ansvar, som vi är beredda att ta.
Vi behöver ett nytt ledarskap.
Carina Sundbom, gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå
Andreas Löwenhöök, gruppledare för Moderaterna i Skellefteå
Andreas Westerberg, gruppledare för Liberalerna i Skellefteå
Charlotta Enqvist, gruppledare för Kristdemokraterna i Skellefteå