Gör det lättare att välja det närodlade

Debatt. Men med en lokal ursprungsmärkning har vi som konsumenter möjlighet att välja produkter som är odlade i vårt närområde utan farliga bekämpningsmedel eller långväga transporter.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2017-04-20 12:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oavsett om man är vegetarian eller äter köttprodukter så finns det ett intresse av att veta om livsmedlet är närproducerat eller närodlat.

På många av våra livsmedel framgår det var de är odlade, eller var de kommer i från, men oftast bara från vilket land.

Vi i Centerpartiet vill att det ska framgå på varan vad uppfödaren eller odlaren heter, och från vilket län kött- eller jordbruksprodukten kommer. Detta så vi ska kunna välja varor med mindre antibiotika, mindre besprutade livsmedel och varor producerade så nära hemorten som möjligt.

Vi har en restriktiv djurskyddslag i Sverige som begränsar användningen av antibiotika och som dessutom reglerar hur miljön i djurstallarna ska vara. Djuren som går till slakt i Sverige kontrolleras av slakterierna.

I många andra EU-länder används antibiotika i alla typer av djuruppfödning för att djuren ska hålla sig friska och eventuellt växa snabbare.

Det finns en risk att kött från antibiotikabehandlade djur kommer in i Sverige, trots kontrollen av köttprodukter från andra länder.

Ju fler som väljer närproducerat ju mindre är risken att vi får en spridning av multiresistenta bakterier.

I Sverige finns en begränsning hur man får bespruta sina odlingar. Hur besprutning sker av jordbruksprodukter i andra länder är svårt att veta.

Men med en lokal ursprungsmärkning har vi som konsumenter möjlighet att välja produkter som är odlade i vårt närområde utan farliga bekämpningsmedel eller långväga transporter.

Blir varorna dyrare med en ursprungsmärkning?

Nej, att vi som medborgare i Sverige ställer krav på leverantörer och livsmedelshandeln att alla kött- och jordbruksprodukter ska vara ursprungsmärkta, med minst från vilket län de kommer, och från vilken uppfödare eller odlare, skulle öka efterfrågan av lokalt producerade varor.

Ökad efterfrågan på närproducerat och närodlat ger förutsättningar för fler företag inom kött- och jordbruksproduktionen och ger ökad sysselsättning inom dessa båda näringar. Dessutom bidrar det till högre självförsörjningsgrad och öppna landskap.

Vi i Centerpartiet vill att lokal ursprungsmärkning införs på kött- och jordbruksprodukter som produceras i Sverige. Märkningen ska innefatta vad uppfödaren eller odlaren heter, när det går att precisera, och från vilket län kött- eller jordbruksprodukten kommer.

Att tydligt visa från vilket län och från vilken uppfödare eller odlare som varan kommer ger konsumenterna bättre möjlighet att välja det närproducerade och närodlade.

Carina Sundbom

gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå

Leif Holmqvist(C)

ledamot i nämnden för support och lokaler

I många EU-länder används antibiotika i alla typer av djuruppfödning för att djuren ska hålla sig friska. Det finns en risk att kött från antibiotikabehandlade djur kommer in i Sverige, trots kontrollen av köttprodukter från andra länder.

undefined