Glöm en svensk storkoalition

Debatt. Både Sverige och Tyskland är i stort behov av reformer. I en stor koalition ökar risken för att nödvändiga sådana skjuts på framtiden, och att förslag blockeras inom viktiga områden som arbetsmarknadspolitik, bostadspolitik och integrationspolitik. Det vore inte önskvärt för någon.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Not Found2018-03-11 10:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

När det spekuleras om möjliga regeringsbildningar efter valet i höst lyfts ibland tanken på en storkoalition mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.

Men om Sverige tar efter Tysklands förlorarkoalition skulle de enda vinnarna vara de extrema partierna på ytterkanterna.

Storkoalitionen ”Groko”, som nu bildas mellan de tyska kristdemokraterna och socialdemokraterna, kan måhända bidra till politisk stabilitet på kort sikt, även om detta inte ska tas för givet. Men i det längre perspektivet riskerar den att fördjupa de problem som redan finns.

De två partierna var också de som tappade mest i valet.

Samtidigt stärks högerpopulistiska och högerextrema Alternativ för Tyskland, tillsammans med Liberalerna, i rollen som det enda oppositionspartiet. Det ger få alternativ för väljarna, och det är inte långt ifrån en tysk version av den svenska decemberöverenskommelsen.

Av detta drar vissa slutsatsen att vi i Sverige ska ta efter Tyskland och upprepa samma misstag som gjordes i samband med decemberöverenskommelsen.

Men den typen av breda koalitioner lamslår politiken eftersom den förtar den höger- och vänsterskala som utgör demokratins konfliktlinjer och lämnar väljarna utan politiska alternativ. En sådan situation göder enbart ytterlighetspartierna.

Den som tror att Centerpartiet och Liberalerna skulle vinna på en regering med Moderaterna och Socialdemokraterna missar att det snarare är Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som skulle utgöra oppositionen.

Vi borde efter missnöjet med decemberöverenskommelsen ha lärt oss läxan att inte låta extremisterna vara den enda oppositionen.

Både Sverige och Tyskland är i stort behov av reformer. I en stor koalition ökar risken för att nödvändiga sådana skjuts på framtiden, och att förslag blockeras inom viktiga områden som arbetsmarknadspolitik, bostadspolitik och integrationspolitik. Det vore inte önskvärt för någon.

Särskilt integrationspolitiken kommer att vara en utmaning de kommande åren, som inte blir lättare att handskas med i en bred koalition.

Migrations- och integrationspolitiken måste baseras på en grundsyn om tolerans och öppenhet, liksom en vilja att föra en ansvarsfull politik, vilket förutsätter att man också är redo att genomföra tuffa reformer. I vissa frågor kan det ske genom bred samsyn, men det är något annat än breda regeringskoalitioner.

Det finns ett regeringsalternativ som vill regera tillsammans och som är redo att genomföra de reformer som skulle göra Sverige starkare som land.

Det alternativet heter Alliansen. Inte Socialdemokraterna och Moderaterna.

Gunnar Hökmark (M), Europaparlamentariker