Nyligen kom uppgiften att det tjeckiska bolaget EPH vill köpa Vattenfalls brunkolverksamhet i Tyskland. EPH vill expandera verksamheten, driva gruvorna vidare vilken kommer att öka utsläppen av smutsig koldioxid med miljontals ton.
Facebooks etablering i Luleå har skapat 900 nya jobb i Norrbotten. Etableringar som denna är avgörande för Norr- och Västerbottens framtid. Nu riskerar regeringens försäljning av Vattenfalls kolgruvor att skrämma bort företag som vill ta ansvar för en hållbar framtid. Resultatet blir ökade utsläpp och förlorade jobb.
Regeringen måste tänka om och stoppa försäljningen av statliga Vattenfalls brunkolsgruvor.
Konsultbolaget Boston Consulting Group skriver i en rapport att den ekonomiska effekten av Facebooks etablering i Luleå värderas till 3,5 miljarder kronor för Norrbotten – hittills. Fram till 2020 förväntas den summan växa till nio miljarder.
För att de norra universitetsregionerna ska kunna fortsätta vara en innovativ och progressiv region är det avgörande att vi kan attrahera kompetens och företag att söka sig hit. Företagens medvetenhet och engagemang i hållbarhets- och klimatfrågan blir allt större.
Hagainitiativet där stora företag som Preem, Axfood, Akzo Nobel med flera gått samman och driver på för en mer ambitiös klimatpolitik är ett sådant exempel. De ser att en ambitiös klimatpolitik ger ett ekonomiskt försprång in i framtiden där den som lyckas ställa om kommer att ha ett övertag i konkurrensen.
Men det handlar också om att deras kunder, det vill säga vi, väljer bort de företag som vi uppfattar som ansvarslösa och oetiska. Företagen vill inte förknippas med en ansvarslös klimatpolitik där deras verksamhet kopplas ihop med nedsmutsning och miljöförstöring.
Därför väljer de medvetna företagen bort Sverige och regioner som Norr- och Västerbottens går miste om massor av kvalificerade jobb.
Det finns med andra ord tunga argument för att ompröva försäljningen av Vattenfalls brunkolverksamhet.
Sedan Vattenfall köpte kolgruvorna har priserna rasat och medvetenheten om kolkraftens långsiktiga konsekvenser har ökat. EPH är inte intresserat av omställning mot klimatsmart elproduktion utan vill fortsätta använda kol så länge det går – åtminstone till 2050.
För att detta ska vara möjligt behöver nya jättelika gruvområden, till en yta lika stor som Stockholm, grävas upp och tusentals människor behöver tvångsförflyttas.
Om planerna sätts i verket kommer det att leda till en ökning av koldioxidutsläppen med 1,2 miljarder ton mer än om Vattenfall hade fortsatt äga kraftverken. Det motsvarar Sveriges utsläpp under 24 år.
Att ett modernt och progressivt land som Sverige skulle bidra till kraftigt ökade klimatutsläpp skulle få ödesdigra konsekvenser för vårt varumärke. Att förknippas med den här typen av smutsiga energikällor kommer att kosta stora pengar i form av förlorat marknadsvärde och förlorade kunder.
För Norr- och Västerbottens del handlar det om att vi kommer att tappa viktiga investeringar och gå miste om framtidens jobb. När Apple och Facebook väljer att göra sina kommande miljardinvesteringar i Danmark och i Irland gör de det med hänvisning till att de i dessa länder är garanterade 100 procent förnybar energi.
Regeringen måste leva som den lär och driva en ansvarsfull politik som är positiv både ekonomiskt och miljömässigt. Vägen framåt bör vara att ta fram ett avtal med fokus på avveckling av brunkolen och hur Vattenfall ska kompenseras för att låta bli att bränna kol.
SkaNorr- och Västerbottens och Sverige attrahera framtidens jobb har vi inte råd att smutsa ner vårt rykte.
Stefan Wänstedt