Forskningen talar sitt tydliga språk

LCHF bör ersättas av RCRF – rätta kolhydrater och rätta fetter.

Not Found2013-09-04 18:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Andreas Eenfeldts (familjeläkare och författare) replik ” Omodern skrämselpropaganda om fett” publicerad på norran.se söndagen den 1 september 2013.

Den ökade sjukligheten har sin orsak i flertalet faktorer: mer stress, reducerad fysisk aktivitet, ett för högt intag av kalorier, raffinerade kolhydrater och mättat animaliskt fett och protein, kemikalier och att maten vid stekning, grillning och bakning upphettats till höga temperaturer med åtföljande nysyntes av gifter som akrylamid. Dessutom äter 80 procent av oss alldeles för lite gröna blad, grönsaker, färsk frukt, fröer, nötter, ärter och bönor.

En kritisk granskning av 20 tidigare studier med 1 218 380 individer fann att intag av tillagat kött, i motsats till rått, är förenat med 42 procents ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och 19 procents högre risk för diabetes. (R Micha et al, Circulation, 2010)

I en multicenterstudie ledd från Harvarduniversitet och offentliggjord 2012, den hittills mest omfattande någonsin, följdes 121 342 personer i mer än 28 år. För tidig död inträffade hos 13 procent av dem som åt mycket kött och hos 20 procent när köttet var hårdare tillrett: bacon, korv, patéer, köttbullar, hamburgare och charkvaror. (A Pan et al, Archives of Internal Medicine)

Ytterligare en stor multicenterstudie offentliggjordes nyligen, denna gång i Europa. 448 000 personer följdes i 13 år. Ett stort intag av kött ökade risken att dö i cancer redan under studieperioden med 11 procent och med 72 procent i hjärt-kärlsjukdom. (S Rohrmann, BMC Medicine)

I juli i år publicerade en av världens mest framstående forskargrupper, Walter C Willett i San Francisco, en studie som under i snitt drygt åtta år följt 4 755 män med nyställd diagnos prostatacancer för att utröna hur olika föda påverkade överlevnaden (E R Richman et al, Jama Internal Medicine 2013). Man fann att: - en femprocentig ökning av intaget av mättat fett ökade risken för dödlig utgång med 30 procent.

- en enprocentig ökning av intaget av transfetter ökade risken för dödlig utgång med 25 procent.

- ett minskat intag av raffinerade kolhydrater (bröd, kokta rotfrukter som potatis, ris, pizza, pasta etcetera) minskade signifikant risken för en dödlig utgång. Om man ersätter bara en tiondel av detta intag med växtoljor (avokado, olivolja, rapsolja, kanske kokosolja) så minskar risken för dödlig utgång med 29 procent.

Ytterligare ett stort antal studier kommer till samma slutsats, bland annat flera undersökningar av ledande forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm. Det ser ut som mättat alternativt omättat fett kan spela mindre roll och att källan djur alternativt växter betyder mer. Säkert bidrar bland annat högtemperaturberedning av kött, men också hormoner och miljögifter i köttet, till de negativa effekterna av köttkonsumtion.

LCHF bör ersättas av RCRF – rätta kolhydrater och rätta fetter. De raffinerade kolhydraterna ska inte bytas ut mot mer animaliska produkter utan mot oraffinerade kolhydrater: gröna blad, grönsaker, färsk frukt, fröer, nötter, ärter och bönor och fettet ska vara växtfetter som avokado, oliver och liknande.

Stig Bengmarkforskare Hon Visiting Professor Londons Universitet

Läs mer om