Företagsklimatet viker brett i hela landet

Debatt. Årets ranking visar att företagarna anser att företagsklimatet på nationell nivå är det sämsta sedan mätningarna påbörjades. Även i Skellefteå fortsätter det socialdemokratiska styret att slå mot företagandet och vi tappar ytterligare i rankingen – från en redan låg nivå.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-10-28 11:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenskt näringsliv mäter varje år företagsklimatet i landet när 60 000 företagare får ge sina synpunkter på hur de upplever sin vardag.

Årets ranking visar att företagarna anser att företagsklimatet på nationell nivå är det sämsta sedan mätningarna påbörjades.

Även i Skellefteå fortsätter det socialdemokratiska styret att slå mot företagandet och vi tappar ytterligare i rankingen – från en redan låg nivå.

Att försvåra och öka kostnaderna för småföretag leder varken till nya arbetstillfällen eller till fler investeringar.

Sverige behöver en näringspolitik som uppmuntrar och underlättar företagande och entreprenörskap. I dag skapas fyra av fem nya jobb i småföretag, oftast med tio eller färre anställda. Vi moderater värnar fortsatt fri företagsamhet, entreprenörskap och innovationer.

Näringspolitiken måste anpassas till den verklighet vi i dag möter och verkar i. Den socialdemokratiskt ledda regeringens politik blickar dock fortsatt bakåt, har sedan länge passerat zenit och är fast i en gammal socialdemokratisk tankevurpa om företagare som skurkar eller fifflare som ska tryckas ned i stället för att uppmuntras.

Reformerna nedan är ett tydligt tecken på den företagarfientliga attityd som bidrar till ett sämre företagsklimat och som präglar S/MP-regeringens politiska linje.

- Skatterna på arbete och företagande höjs

I år höjs skatterna med närmare 35 miljarder kronor varav 80 procent slår direkt mot arbete och företagande. Genom att göra det dyrare att anställa ungdomar minskar chansen för unga att tidigt få in en fot på arbetsmarknaden genom att viljan att nyanställa sjunker hos företagare.

Utöver detta höjs skatterna på energi, bensin och inkomster.

- Höjd kilometerskatt

En kilometerskatt utreds som innebär att en åkare som kör en lastbil 5 000–10 000 mil per år drabbas av ökade kostnader på cirka 170 000 kronor. Åkaren måste någonstans kompensera för den ökade kostnaden. Antingen blir det den egna lönen eller, om det går, slutkonsumenten som får stå för notan.

- Rut-avdraget minskas

I år minskas rut-avdraget från 50 000 till 25 000 kronor per person och år. Många av de företagare som tillhandahåller rut-tjänster är kvinnor och/eller invandrare. 63 procent av de hemserviceföretag som startades mellan 2010 och 2014 drivs i dag av personer med utländsk bakgrund.

S/MP-regeringen bryr sig inte om verkligheten utan fortsätter vara en stoppkloss.

Från Rosenbad sägs samtidigt att man ska kunna bidra till att 500 000 nya arbetstillfällen skapas.

Hur i alla sina dagar ska det gå till när den faktiska politiken pekar fortsatt i totalt motsatt riktning?

I stället måste vi ge våra företag bättre villkor så att de kan börja nyanställa och fler arbetstillfällen därigenom kan växa fram.

Moderaterna tänker lyssna på företagares förslag för att förbättra företagsklimatet brett i hela landet. Även här i Skellefteå driver vi på för att det nya näringslivspolitiska handlingsprogrammet verkligen ska bidra till att skapa förbättrade lokala förutsättningar för att starta, driva och utveckla företag.

Johan Söderberg(M)

oppositionsråd i Skellefteå kommun

Lars Hjälmered(M)

riksdagsledamot för Göteborgs kommun och vice ordförande i näringsutskottet

Jörgen Warborn(M)

riksdagsledamot för Hallands län och ordförande i Moderata företagarrådet

undefined